Vilnius și Minsk s-au acuzat reciproc luni de încălcarea frontierei comune, după lansarea în Lituania a baloanelor în sprijinul manifestanților din Belarus, relatează AFP.

Aleksandr LukasenkoFoto: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Potrivit Lituaniei, un elicopter militar din Belarus a încălcat duminică spațiul aerian al țării care e membră a Uniunii Europene și a NATO, cu câteva minute înainte ca mii de oameni să creeze un lanț uman care s-a întins pe aproximativ 30 de kilometri între Vilnius și graniță.

"Ambasadorul din Belarus a fost convocat la Ministerul de Externe și o notă de protest cu privire la încălcarea frontierelor de stat a fost trimisă", arată Ministerul lituanian într-un comunicat.

Ministerul Apărării din Belarus a spus, la rândul său, că a combătut o „tentativă de încălcare” a spațiului său aerian de către „o sondă formată din opt baloane cu simboluri antiguvernamentale”.

"Grație reacției ferme a echipajelor elicopterelor Mi-24 ale forțelor de apărare aeriană, zborul baloanelor a fost oprit fără a apela la arme", a declarat ministrul belarus într-un comunicat.

Protestele istorice împotriva președintelui Alexander Lukashenko intră în a treia săptămână în Belarus.

La putere timp de 26 de ani, Lukașenko a acuzat recent țările occidentale că se amestecă în afacerile interne ale țării sale.