Primul ministru Benjamin Netanyahu a anunțat, miercuri, un plan pentru acordarea de subvenții guvernamentale pentru toți israelienii, pe fondul creșterii furiei publice față de gestionarea slabă a crizei de coronavirus care cunoaște o nouă explozie, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Criticii premierului au catalogat pachetul de ajutorare de 6 miliarde shekel (1,75 miliarde de dolari) ca un tertip menit să ajute la refacerea popularității sale înaintea anunțării unei serii de restricții pe scară largă pentru populație.

Plățile vor varia între 219 dolari pentru persoanele fizice până la 875 doalri pentru familiile cu trei sau mai mulți copii, a declarat Netanyahu la tv.

Netanyahu a spus, în discursul său televizat, că „face tot posibilul” pentru a evita o nouă carantină națională și a negat că protestele stradale au determinat noul pachet de ajutorare.

"De ce acordăm acești bani? Trebuie să punem economia în mișcare", a spus Netanyahu, solicitând guvernului său de coaliție să aprobe plățile. „Acești bani vor stimula cheltuielile și ocuparea forței de muncă”

Guvernul a redeschis școlile și multe afaceri în mai, ridicând restricțiile care aplatizau o curbă de infecție. Cu noi cazuri COVID-19 care depășesc acum 1.000 pe zi, unii experți în sănătate publică au spus că s-a mișcat prea repede.

Cu șomajul la un record de 21%, mii de israelieni care solicită scutiri de taxe și impozite au demonstrat sâmbătă în fața reședinței lui Netanyahu la Tel Aviv.

Marți, la Ierusalim, poliția a folosit tunurile de apă pentru a dispersa manifestanții.

Un sondaj realizat de Institutul pentru Democrație Israel dezvăluie că doar 29,5% din populației îi acordă încredere lui Netanyahu în gestionarea pandemiei de coronavirus.

Noul plan de finanțare va fi urmat joi de un nou pachet de ajutor social pentru angajații independenți.

Israel, cu o populație de nouă milioane, a raportat aproape 44.000 de cazuri de coronavirus și 375 de decese.