Noul președinte al Consiliului European, fostul prim-ministru belgian Charles Michel, va reprezenta interesele britanice la summitul de joi și vineri, a anunțat un purtător de cuvânt britanic la Bruxelles, potrivit Le Vif, citat de Rador.

Charles MichelFoto: Agerpres/AP

Summitul va începe în ziua scrutinului din Regatul Unit și prim-ministrul Boris Johnson, care s-a angajat să scoată Regatul Unit din Uniunea Europeană până la sfârșitul lui ianuarie, nu va merge la Bruxelles. “Conform practicii în vigoare, Regatul Unit și-a încredințat votul președintelui Consiliului pentru ca el să-l exercite în numele său”, a declarat purtătorul de cuvânt al reprezentanței britanice.

Prima zi a summitului va fi consacrată “Pactului Verde contra schimbării climatice” și bugetului pe termen lung al UE, dar alegerile britanice vor fi în atenția tuturor. Perioada de după Brexit va fi evocată vineri în a doua zi a summitului prin intermediul negocierii viitoarei relații comerciale a Londrei cu cei 27.

Dl Johnson asigură că va încheia un nou acord comercial cu UE până la sfârșitul perioadei de tranziție care va urma Brexit, adică până la 31 decembrie 2020, și că nu va cere Bruxelles-ului timp suplimentar. Dar în opinia experților, un acord comercial complet va necesita mult mai mult timp.