Insulele franceze din Caraibe Guadalupe și Martinica sunt, la prima vedere, destinații turistice idilice cu peisaje de neuitat. Puțini turiști știu însă că aceste două insule au mari probleme cu poluarea, scrie BBC.

Plajă din GuadalupeFoto: Wikipedia

Un pesticid asociat cu cancerul numit clordecon a fost pulverizat peste 20 de ani pe culturile de banane din aceste două insule. Acum, aproape toți adulții din zonă au în sânge aceste chimicale. Președintele Emmanuel Macron a declarat că statul trebuie să-și asume responsabilitatea în cazul acestui scandal. Autoritățile din Guadalupe, după cum chiar ele afirmă, sunt abandonate de Franța. Mari părți de teren sunt contaminate chiar și râurile și apele de coastă. Autoritățile încercă să țină pesticidul departe de producția de mâncare dar acest lucru este aproape imposibil.

Clordeconul este o chimicală folosită ca pesticid și poate interfera cu anumiți hormoni cauzând anumite boli. Organizația Mondială a Sănătății listează acest pesticid ca fiind potențial cancerigen, fiind capabil să cauzeze tumori la nivelul ficatului. În 1975, clordeconul a fost interzis în Statele Unite pentru că mai mulți muncitori au fost contaminați într-o fabrică. În Antilele franceze, pesticidul a fost interzis de abia în 1993, după protestele celor ce lucrau în industria bananelor.

O mare problemă este că acest pesticid se descompune foarte greu în natură, contaminarea persistând pentru secole întregi. Experții spun că bananele nu sunt afectate dar acest fapt nu micșorează impactul. Majoritatea râurilor sunt contaminate, agricultura este contaminată iar pescuitul a fost interzis. Totodată populația din zonă are foarte mult de suferit. În 2018, cea mai mare rată a celor cu cancer de prostată era chiar în Antilele franceze.