China și Statele Unite sunt blocate într-un conflict care are ca miză supremația tehnologică, însă nu ți-ai putea da seama de acest lucru din lista board-ului consultativ al facultății de Business de la Universitatea Tsinghua. Mark Zuckerberg, Satya Nadella și Elon Musk, toți sunt pe această listă. Iar acum, consiliul are un nou președinte - CEO-ul de la Apple, Tim Cook, scrie CNN.

AppleFoto: Apple

Universitatea, cunoscută ca "Harvardul Chinei", este una dintre instituțiile de elită ale țării și locul unde a studiat chiar președintele ei, Xi Jinping.

Facultatea de Economie și Management a transmis că Cook a prezidat întâlnirea anunală a board-ului, vinerea trecută. Numirea lui a fost primită cu entuziasm de către fondatorul consiliului și fostul premier chinez, Zhu Rongji, care a afirmat într-o scrisoare, publicată marți, că speră ca noul board să devină "tot mai bun", sub îndrumarea lui Cook.

Relația universității cu liderii vestici este una puternică, iar școala de business a inclus mai mulți executivi de top - mai ales din SUA - în consiliul său, de la înființare, în 2000. Zuckerberg (Facebook), Musk (Tesla) și Nadella (Miscrosoft) au figurat pe această listă în ultimii ani, împreună cu liderii Walmart și General Motors.

Zhu a descris acest consiliu ca o "cale de comunicare între China și restul lumii", în scrisoarea sa. Însă relația Chinei cu unele părți ale lumii - în mod special cu SUA - a devenit tensionată în ultimii ani. Deși Cook se află în consiliu din 2013, numirea sa ca președinte vine într-un moment foarte sensibil. Conflictul comercial SUA-China, protestele pro-democrație din Hong Kong au complicat relațiile dintre superputerile lumii.

Apple - care a înregistrat 9.1 miliarde din vânzări din China, în ultimul trimestru, a fost recent criticată, după ce a retras o aplicație utilizată de protestatarii din Hong Kong pentru a evita poliția.