Un grup de parlamentari americani, printre care se află și Sen. Ted Cruz, Eon Wyden, Marco Rubio și Alexandria Ocasio-Cortez, au solicitat vineri șefului executiv al companiei Apple, Tim Cook, să reintroducă aplicația HKMap, folosită în Hong Kong, scrie Reuters.

hkmapliveFoto: YouTube

La începutul acestei luni, Apple a scos aplicația care ajuta protestatarii din Hong Kong să monitorizeze mișcările poliției, susținând că aceasta era folosită pentru a ataca ofițerii.

Grupul a scris și directorului executiv de la Activision Blizzard Inc, Robert Kotick, pentru a-i cere să retragă decizia companiei de a-i da interdicție unu jucător care și-a exprimat susținerea pentru protestele pro-democrație din Hong Kong.

"Ați declarat public că vreți să cooperați cu liderii Chinei pentru a produce o schimbare, în loc să stați pe margine și să îi criticați. Noi, de asemenea, credem, că diplomația și comerțul pot reprezenta forțe ale democrației. Însă când un guvern asupritor refuză să evolueze sau chiar insistă să nu o facă, cooperarea poate deveni complicitate", i-au transmis membrii grupului lui Cook.

Apple a transmis pe 9 octombrie că a început o investigație, după ce "mulți clienți îngrijorați" din Hong Kong au contactat firma în legătură cu aplicația, iar compania a descoperit că aceasta punea în pericol forțele de ordine și locuitorii. Potrivit rezultatelor anchetei, HKMap era utilizată pentru a ataca și a prinde în ambuscadă poliția, amenințând siguranța publică, iar infractorii au folosit-o pentru a ataca locuitorii în zonele din care știau că lipsește poliția.

Criticii susțin că Apple a acționat la presiunile Beijingului.

Parlamentarii au anunțat că Apple a cenzurat cel puțin 2.200 de aplicații în China, potrivit datelor oferite de grupul GreaFire.