Specialiștii estimează că Bangladesh și Nepal vor înregistra o creștere mai mare în 2019, decât India, potrivit Băncii Mondiale, potrivit căreia se preconizează că întreaga creștere din Asia de Sud va avea o rată mai scăzută în acest an fiscal, urmând un tipar global descendent, scrie NDTV.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ceea ce privește rata de creștere a Pakistanului, se preconizează că aceasta se va deterioria până la 2.4% în acest an fiscal, în timp ce politicile monetare rămân stricte, iar consolidarea fiscală planificată va comprima cererea pe plan intern. Rata creșterii în Asia de Sud probabil va scădea la 5.9% în 2019, cu 1.1 procente mai jos decât arătau estimările din aprilie 2019, provocând incertitudine în legătură cu revenirea pe termen scurt, a transmis Banca Mondială în cel mai recent raport.

Ultima ediție din South Asia Economic Focus: Making (De)centralization Work, arată că cererea internă puternică, care a susținut creșterea în trecut, este slăbită, ducând la o încetinire în regiune. Importurile au scăzut sever în Asia de Sud, iar în India cererea pe piața internă a alunecat, consumul privat crescând cu 3.1% în ultimul trimestru, de la 7.3% anul trecut, în timp ce creșterea producției a căzut sub 1% în al doilea trimestru din 2019, în comparație cu peste 10%, anul trecut.

"Declinul în importuri și producție industrială, precum și tensiunile de pe piața financiară dezvăluie o încetinire economică bruscă în Asia de Sud", a declarat Hartwig Schafer, vicepreședintele Băncii Mondiale pentru regiunea Asiei de Sud.

"În contextul în care incertitudinile la nivel global și intern umbresc priveliștea economică a regiunii, țările sud-asiatice ar trebui să urmărească implementarea unor politici economice stimulante, pentru a impulsiona consumul privat și pentru a consolida investițiile."

Într-o secțiune specială, raportul scoate în evidență cum, pe măsură ce economiile devin tot mai sofisticate, țările sud-asiatice fac din procesul descentralizării o prioritate pentru furnizarea serviciilor publice.

"Descentralizarea în Asia de Sud trebuie încă să aducă rezultatele promise, iar dacă nu este gestionată cum trebuie, poate degenera în fragmentare", a declarat Hans Timmer, șeful Băncii Mondiale pentru regiunea Asiei de Sud.

În India, creșterea se preconizează că va ajunge la 6.0% anul acesta, cu o posibilă recuperare până la 6.9% în anul fiscal 2021 și 7.2% în anul care urmează. În Bangladesh, PIB-ul real este estimat la 8.1% în 2019, de la 7.9% în 2018, potrivit raportului. Industria de îmbrăcăminte din Bangladesh a fost avantajată enorm de tensiunile comerciale dintre SUA și China, a menționat Timmer.

"Ceea ce observăm este că Bangladesh se descurcă mai bine decât restul regiunii, mai ales decât India, Sri Lanka și Pakistan."

În Nepal, se estimează o creștere a PIB-ului la 6.5% anul acesta și anul următor, susținută de servicii bine puse la punct și activitate de construcție, datorită turismului în creștere și a cheltuielilor publice mai mari.