​​Președintele Trump ar dori să cumpere Groenlanda, scrie cotidianul Wall Street Journal. Această idee pare să-i fi aprins imaginația fostului dezvoltator imobiliar, ajuns președinte, potrivit unor apropiați ai președintelui familiarizați cu discuțiile. Aceștia au spus că domnul Trump și-a exprimat în mod repetat interesul de a cumpăra teritoriul danez acoperit cu gheață dintre oceanele Atlanticului de Nord și cel Arctic.

Donald TrumpFoto: Flickr

În cadrul întâlnirilor, în cadrul unor mese sau cu ocazia unor discuții domnul Trump și-a întrebat consilierii dacă SUA ar putea pune mâna pe Groenlanda, date fiind resursele acesteia și poziția sa geostrategică. Trump le-ar fi cerut consilierilor săi să analizeze această posibilitate.

Unii dintre consilierii săi au susținut ideea în timp ce alții au respins-o, luând-o drept o obsesie trecătoare care nu se va realiza niciodată. Deocamdată nu este clar modul în care SUA ar urma să dobândească Groenlanda, chiar dacă eforturile depuse ar fi dintre cele mai serioase.

Cu o populație de aproximativ 56.000 de locuitori, Groenlanda este parte a Regatului Danemarcei, unde dl Trump va efectua o vizită la începutul lunii viitoare, deși vizita nu are legătură cu ambițiile prezidențiale, spuns sursele citate.

Casa Albă și Departamentul de Stat nu au răspuns la o solicitare a WSJ de a comenta această informație. Nici funcționarii Casei Regale a Danemarcei și nici ambasada daneză la Washington nu au răspuns cererilor de a comenta informația.

Oficialii americani consideră Groenlanda ca fiind importantă pentru interesele de securitate americane. Un tratat vechi de zeci de ani între Danemarca și SUA oferă militarilor americani drepturi aproape nelimitate în Groenlanda, unde se află baza militară cea mai nordică a Americii, Thule Air Base. Situată la 750 de mile nord de Cercul Arctic, baza include o stație radar care face parte dintr-un sistem de avertizare a rachetelor balistice.

Deși dispune de resurse naturale vaste întinse pe cele 811.000 de mile pătrate, Groenlanda se bazează anual pe o subvenție anuală de 591 de milioane de dolari din partea Danemarcei, suma reprezentând circa 60% din bugetul său anual.

Deși Groenlanda face parte din America de Nord, ea este legată cultural și politic de Europa. După cel de-al Doilea Război Mondial, SUA (sub președintele Harry Truman) au fost interesate de Groenlanda, iar în 1946 s-au oferit să o cumpere cu 100 de milioane de dolari. Doar că danezii au refuzat să vândă.