Mai multe lanțuri de supermarketuri și fast-food și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aprovizionarea cu alimente în cazul unui "no deal". În timp ce umbra unui Brexit fără acord planează deasupra Marii Britanii, câteva mari lanțuri de supermarketuri și de fast-food au trimis o scrisoare deputaților britanici pentru a-i avertiza că rafturile magazinelor din Marea Britanie vor fi mai puțin garnisite în caz de "no deal", potrivit Le Point, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această scrisoare, dezvăluită de British Retail Consortium (BRC), este semnată de patronii giganţilor supermarketurilor Sainsbury și Asda, competitorul lor Waitrose și magazinele Marks and Spencer sau lanțurile de fast-food McDonald's și KFC.

Aceste branduri prezintă o imagine sumbră a consecințelor care ar decurge dintr-o plecare din UE fără acord, cu un impact dureros în primul rând pentru consumatori. "Anticipăm riscuri semnificative în menținerea alegerii, calității și a termenului de valabilitate a alimentelor pe care consumatorii noștri se așteaptă să le găsească în magazinele noastre", se indică în scrisoare.

Un Brexit fără acord, cel mai rău scenariu pentru cercurile economice, ar avea ca rezultat și prețuri mai mari, din cauza scăderii potențiale a lirei sterline și a introducerii tarifelor vamale. Profesioniștii din sector se concentrează mai ales asupra perturbărilor așteptate în lanțul lor de aprovizionare, deoarece o mare parte din produsele proaspete vândute în Regatul Unit sunt importate din restul Uniunii Europene.

Aproximativ o treime din alimentele consumate în Marea Britanie provin de pe continent. În mod tradițional, în martie, luna în care va ieși din UE, țara importă 90% din salată, 80% din roșiile sale și 70% din fructe, cu excepția citricelor. Marile branduri au explicat că le este imposibil să stocheze aceste produse proaspete. Elei adaugă că fac rezerve atunci când este posibil pentru produsele congelate sau refrigerate, chiar dacă spațiile de depozitare sunt limitate.

Avertismentul sectorului distribuției vine la câteva zile după acela al grupului aeronautic Airbus, care prevede decizii "foarte dureroase" în cazul lui Brexit fără acord, ilustrând febrilitatea multor industriași. Mai mulți lideri economici, cum ar fi guvernatorul Băncii Angliei (BoE), Mark Carney, au subliniat lipsa de pregătire logistică în porturile britanice.