Președintele Franței, Emmanuel Macron, a salutat, joi, „curajul sutelor de mii de venezueleni care au ieșit în stradă pentru libertate”, în fața „alegerii ilegitime a lui Nicolas Maduro”. Într-un mesaj postat pe Twitter, Macron a afirmat că „Europa susține restaurarea democrației” în Venezuela.

HotNews.roFoto: Hotnews

„După alegerea ilegitimă a lui Nicola Maduro în mai 2018, Europa susține restaurarea democrației. Salut curajul sutelor de mii de venezueleni care au ieșit în stradă pentru libertatea lor”, a scris Macron, pe Twitter, în franceză și spaniolă.

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri "preşedinte în exerciţiu" al ţării, imediat recunoscut de Statele Unite şi aliaţii lor din regiune, Brazilia şi Columbia.

După acest anunţ, la Caracas s-au înregistrat violenţe între forţele de ordine şi simpatizanţi ai opoziţiei.

„Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (...) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere", a spus Juan Guaido în faţa a zeci de mii de partizani reuniţi la Caracas pentru a protesta faţă de preşedintele socialist Nicolas Maduro.

Într-un comunicat, preşedintele american Donald Trump a transmis imediat că îl recunoaşte pe tânărul opozant de 35 de ani ca "preşedinte interimar al Venezuelei". Ca răspuns, preşedintele Maduro a anunţat că ţara sa întrerupe relaţiile diplomatice cu "guvernul imperialist al Statelor Unite" şi le-a acordat 72 de ore reprezentanţilor diplomatici nord-americani pentru a părăsi ţara.

Columbia şi Brazilia, aliaţi ai Washingtonului în regiune, i-au urmat exemplul, la fel ca Argentina, Canada, Chile şi Paraguay şi secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, Luis Almagro, care i-a dat asigurări lui Juan Guaido că "are toată recunoaşterea noastră pentru a impulsiona reinstaurarea democraţiei în această ţară".

Marţi, vicepreşedintele american, Mike Pence, a transmis un mesaj video de sprijin pentru venezueleni, pentru a-i încuraja pe cei care manifestează împotriva preşedintelui Nicolas Maduro şi pentru a evidenţia susţinerea americană pentru liderul de opoziţie Juan Guaido.