Votul în parlamentul ungar al unei controversate legi privind flexibilizarea timpului de muncă s-a derulat miercuri într-o mare tensiune din cauza unei fronde inedite a partidelor de opoziție, care califică textul un "drept la sclavagism", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această lege, care majorează semnificativ volumul de ore suplimentare la care pot recurge angajatorii, a fost în cele din urmă adoptată cu 130 de voturi pentru, 52 împotrivă și o abținere.

Pe tot parcursul dimineții, deputații de opoziție au încercat să împiedice votul într-o rară demonstrație de unitate în fața partidului conservator al premierului Viktor Orban.

Fluiere, strigăte și chiar sirene au răsunat timp de mai multe ore în hemiciclu, lăsându-l însă impasibil pe șeful guvernului, care a asistat la dezbateri.

Lider controversat în străinătate și acuzat de tendințe autoritariste, Viktor Orban dispune în parlamentul ungar de o confortabilă majoritate de două treimi pentru partidul său Fidesz, aflat la putere din 2010.

Modificarea timpului suplimentar de muncă la care pot recurge angajatorii trece de la 250 la 400 de ore de muncă în fiecare an. Proiectul a stârnit de mai multe săptămâni o mișcare de contestare socială.

Contraziși de guvern, opozanții acestei legi văd în ea rezultatul presiunii giganților germani din industria auto, stâlpii economiei ungare, într-un context de penurie a forței de muncă.

"Guvernul este alături de muncitori", a afirmat Viktor Orban, care a susținut că modificarea legii va permite celor care doresc să-și majoreze veniturile.

Parlamentul ungar a adoptat miercuri o altă lege foarte contestată, care creează noi curți de justiție administrativă.

Acest text constituie "o nouă amenințare serioasă pentru statul de drept în Ungaria", spune filiala ungară a ONG-ului Comitetul Helsinki.

Potrivit criticilor, noua lege nu respectă principiul separării puterilor deoarece oferă ministrului justiției un rol preponderent în selecția și numirea judecătorilor la viitoarea Curte administrativă superioară.