Statele Unite îi vor trage la răspundere pe cei responsabili de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a declarat sâmbătă vicepreședintele american Mike Pence, potrivit Mediafax, care citează agenția DPA.

Jamal Khashoggi intrand in consulatFoto: Captura YouTube

Afirmațiile au fost făcute după ce presa americană a relatat că CIA a concluzionat că prințul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a ordonat asasinarea lui Khashoggi la Istanbul.

"Statele Unite sunt hotărâte să îi pedepsească pe cei responsabili de această crimă", a declarat Mike Pence.

Oficialul SUA a numit asasinarea lui Khashoggi o "atrocitate" și "atac la adresa presei libere și independente".

Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului Washington Post și un critic la adresa prințului moștenitor Mohammed bin Salman, a fost ucis pe 2 octombrie, după ce a intrat în consulatul saudit de la Istanbul pentru a obține acte pentru căsătorie.

Prințul moştenitor Mohammed bin Salman neagă orice implicare în asasinarea acestuia.

Pence a reiterat că Statele Unite își doresc să găsească o modalitate de a menține "parteneriatul solid și istoric" cu Arabia Saudită. Cu toate acestea, ultimele acuzații ar putea afecta relațiile între Washington și Riad.

Donald Trump va discuta cu Mike Pompeo despre concluziile CIA privind asasinarea lui Khashoggi

La rândul său, președintele american Donald Trump a declarat că va discuta sâmbătă cu secretarul de Stat Mike Pompeo și cu Agenția Centrală de Informații (CIA) despre concluziile privind asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează Mediafax citând Reuters.

Cu toate că CIA a concluzionat că prințul moştenitor saudit a ordonat asasinarea jurnalistului, Trump a reiterat pentru reporterii de la Casa Albă că i s-a transmis că prințul Mohammed bin Salman nu este implicat în acest incident.

"Nu am discutat încă. Vom discuta cu reprezentanți CIA mai târziu și cu mulți alții. Voi face acest lucru din avion. Voi discuta de asemenea și cu secretarul de Stat Mike Pompeo", a declarat Trump.

Mai mulți oficiali de rang înalt din cadrul Administrației SUA au declarat că Arabia Saudită trebuie trasă la răspundere pentru această crimă și să îi pedepsească pe cei 17 suspecți.