Președintele columbian Juan Manuel Santos va pleca din funcție cu doar o mică parte a populației susținând acordul de pace cu rebelii FARC. Acesta lasă în urmă o rată record a producției de cocaină în țară și avertismente ONU privitoare la violența tot mai crescută din Columbia. Pacea pentru care Santos a primit un premiu Nobel nu s-a transformat în realitate, scriu cei de laDW.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un interviu acordat celor de la DW, președintele columbian Juan Manuel Santos a negat că nivelul mic de susținere publică de care se bucură va afecta acordul de pace negociat în ultimii patru ani. Acesta susține că procesul de stabilire a păcii este deja în derulare.

,,Pacea este ireversibilă.Nu există drum înapoi”, spune acesta.

Întrebat dacă istoria ne-ar putea sugera altceva, Santos a spus că ,,acordurile au fost aprobate de Congres și de Curtea Constituțională. Oamenii nu vor permite ca procesul de instaurare a păcii să fie stopat. Unii ar prefera ca războiul să se întoarcă, însă acest lucru nu se va întâmpla.”

Însă violența este tot mai prezentă în Columbia după acordurile pace, deoarece rebelii și cartelurile de droguri încearcă să preia controlul zonelor care se aflau sub controlul gherilelor FARC, forțele insurgente care au purtat un război cu forțele guvernamentale mai bine de jumătate de secol. Rebelii FARC au fost demobilizați în urma acordului de pace negociat de Santos.

Apărători ai drepturilor omului, activiști și protestatari au căzut victime celor 441 de atacuri înregistrate în 2017, inclusiv 121 de crime.

Santos a primit premiul Nobel pentru pace în 2016 pentru negocierea acestui acord de pace, însă sprijinul internațional nu s-a tradus prin câștigarea popularității în Columbia. În martie, rata de susținere în rândul cetățenilor a fost de 14%, cu doar 17% dintre cei intervievați în favoarea acordului de pace.