Negocierile dintre pescarii francezi și britanici privind pescuitul de scoici nu au ajuns la nicio concluzie, a declarat Stephane Travert, ministrul Agriculturii din Franța, lucru care crește posibilitatea unor noi tensiuni pe mare, relatează Reuters.

Scoici si melciFoto: Wikipedia

„Pescarii au eșuat în găsirea unei soluții pentru disputa privind pescuitul de scoici”, a declarat ministrul, potrivit Mediafax.

Travert a transmis că Marina franceză este pregătită să intervină în cazul unor noi conflicte dintre pescarii din cele două țări.

Pescarii francezi au făcut o ofertă finală marți, care trebuie acceptată miercuri cel târziu de către britanici.

Pescarii britanici au declarat că oferta francezilor este de natură „totul sau nimic” și că „nici nu se gândesc să accepte”.

În luna august, echipajele a cel puțin 40 de bărci de pescuit franceze și cinci bărci britanice au intrat în conflict în apropierea coastei Normandiei din nordul Franței, pe motiv că britanicii au un „avantaj incorect” în pescuirea de scoici.

Echipajele bărcilor au ciocnit ambarcațiunile și au aruncat cu pietre și obiecte contondente.

Un oficial francez a declarat că nicio persoană nu a fost rănită în timpul conflictului, dar a catalogat incidentul ca fiind „extrem de periculos”.

Pescarii francezi sunt nemulțumiți de faptul că bărcile de pescuit britanice au un avantaj incorect. Guvernul Franței nu permite pescuirea de scoici până la începutul lunii octombrie, pentru a nu pune în pericol specia, interdicție inexistentă în Marea Britanie.