Extinderea NATO și primirea țărilor din Balcani ca membri subminează securitatea și stabilitatea regiunii, a spus un parlamentar rus, luni, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Valentina Matviyenko, președintele Consiliului Federației Ruse, a criticat, în cadrul unui discurs susținut în Camera Superioară a Parlamentului Bosniei, aspirațiile Macedoniei de a se alătura aliației militare conduse de Statele Unite.

”Alăturarea Muntenegrului la NATO practic împotriva voinței a jumătate dintre cetățeni a devenit cea mai grea violare a principiilor de bază a democrației moderne”, a spus Matviyenko.

Macedonia încearcă ”același experiment periculos”, a spus ea, adăugând: ”Acest pas duce doar la destabilizarea și mai mult a situației în regiune. Subminează sistemul de securitate al Europei”.

Guvernele din Vest văd calitatea de membru în NATO și Uniunea Europeană ca o cale de a păstra pacea și stabilitatea în Balcani după un deceniu de războaie și ruperea Iugoslaviei în anii 1990.

Muntenegru a aderat la alianța militară anul trecut și speră să adere la Uniunea Europeană în 2025 odată cu Serbia. Croația, o altă republică care constituia Iugoslavia, a aderat în aprilie 2009.

Atât Muntenegru cât și Macedonia au expulzat diplomați ruși după scandalul otrăvirii cu un agent neurotoxic a fostului spion rus Serghei Skripal. Guvernul britanic a învinovățit Moscova pentru incident, deși Rusia a negat implicarea. Kremlinul a expulzat un diplomat muntenegrean și a convocat oficialii din Macedonia.

Procurorii din Muntenegru apus că un grup de naționaliști sârbi și agenți ruși au complotat să îl omoare pe premierul Milo Djukanovic în timpul unei tentative de lovitură de stat la alegerea din 2016 pentru a preveni intrarea Muntenegrului în NATO. Kremlina negat acuzațiile.

Bosnia speră să activeze un plan de acțiune pentru pre-aderare la NATO, dar planurile pentru calitatea de membru al alianței sunt blocate de bosniecii sârbi care văd în Rusia aliatul principal.

Luna trecută, agențiile de scuritate ale Bosniei au interzis liderilor clubului de motocicliști Lupii Nopții să intre în țară din motive de securitate. Clubul se află pe lista organismelor sancționate de SUA pentru rolul lui în insurgența separatistă pro-rusă din Ucraina.