Tensiunile comerciale cu Statele Unite ale Americii. Relațiile cu Rusia lui Putin și cele cu Turcia lui Erdogan, provocările Internetului, fie că se numeşte Web Tax sau „Facebookgate.“ Pentru Europa, a sosit momentul să-şi facă socotelile cu propriul său rol în lume. Germania a găsit de puţin timp acordul de coaliție necesar pentru noul guvern și Emmanuel Macron, în sfârşit, a decis să încerce să dea un impuls UE, după luni întregi de paralizie, potrivit Rador, care citeaza La Stampa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei 28 de lideri s-au reunit joi la Bruxelles pentru Consiliul European, chiar în ziua care marchează cea de-a doua comemorare a atacurilor care au lovit capitala belgiană. Foarte probabil, acesta va fi ultimul summit pentru Paolo Gentiloni, care mâine se va întoarce la Roma pentru formarea camerelor. Desigur, după ce va asculta întrebările și nedumeririle colegilor săi cu privire la situația politică italiană și scenariile viitoare. Pe agenda premierului italian se mai află şi o întrevedere cu Jean-Claude Juncker: „În aceste săptămâni de tranziție - a spus primul-ministru - este foarte important să păstrăm o legătură strânsă cu Comisia“. Se aşteaptă cu multă nerăbdare şi raportul lui Mario Draghi privind situația economică a zonei euro pentru a înţelege dacă, într-adevăr, şeful BCE se teme de riscurile unui posibil ,efect-Italia'''

Tensiunile cu Trump

Cecilia Malmstroem, comisarul pentru comerț, s-a întors în Europa după cele două zile de întâlniri din Statele Unite ale Americii. La Bruxelles se respiră mult optimism: SUA ar putea anunța scutirea UE de tarifele vamale privind produsele din oțel și aluminiu. Înainte de a trece la adoptarea unor noi măsuri, care ar consta în aplicarea de taxe pentru o serie de produse americane, liderii europeni așteaptă să vadă care este poziția lui Trump.

Acuzațiile împotriva lui Putin

Joi seara, în timpul cinei, șefii de stat și de guvern vor deschide dosarele relațiilor mereu problematice cu Rusia lui Putin. Atacul de la Salisbury, cu fostul spion otrăvit, i-a strâns pe cei 27 în jurul Marii Britanii, în ciuda ieșirii iminente din club a britanicilor. „Este o adevărată agresiune rusă împotriva Europei“, a lansat alarma joi dimineață, Theresa May. Se aşteaptă explicaţii din partea Moscovei, după care Europa „va trage concluziile“. Însă cei ce visează noi sancțiuni vor fi dezamăgiți deoarece acest subiect nu se află absolut deloc pe masa de lucru a Comisiei. Rămân însă cele pentru criza din Ucraina.

Mesajele pentru Erdogan

Mai există apoi capitolul Turcia, în vederea summitului de săptămâna viitoare. În ultimele luni a crescut tensiunea vizavi de atitudinea autorităților turcești din Marea Egee și din Marea Mediterană, care au împiedicat activitățile de foraj din apele Ciprului și Greciei. Din partea UE se va emite o declaraţie de condamnare pentru detenția cetățenilor europeni în închisorile turcești.În ultimul moment, în proiectul concluziilor Consiliului au fost adaugate şi paragrafele legate de știrile care au apărut în ultimele zile privind posibila utilizare abuzivă în scopuri electorale a datelor colectate prin intermediul Facebook.

„Italia îşi va face auzită vocea. Consiliul nu poate ignora ceea ce se întâmplă'', a declarat primul-ministrul Paolo Gentiloni, la sosirea la Bruxelles. Legată de acest subiect, chiar dacă nu în mod direct, este şi problema Web Tax despre care liderii vor discuta diseară la cină, în baza celor două propuneri lansate de Comisia Europeană. Numai că trebuie depăşită rezistența anumitor guverne (Irlanda, Luxemburg, Olanda, Malta și Cipru) care nu doresc să cedeze.Consiliul va continua apoi mâine dimineață, vineri 23, cu alte două sesiuni: prima va fi dedicată Brexitului, iar în cea de-a doua, șefii de stat și de guvern vor continua discuțiile pentru a ajunge la un acord privind reforma din zona euro.