Oricine doreste sa puna mana pe carma guvernului italian dupa 4 martie, trebuie sa asculte cateva mesaje mai mult decat serioase care vin de la Bruxelles. Comisia Europeana ar dori sa se continue calea reformelor "pro-crestere, care sunt deja in curs de desfasurare", si mai ales sa se adopte "politici fiscale prudente". In caz contrar, exista riscul de a nu vedea confirmate estimarile de crestere, estimari care au fost ridicate comparativ cu luna noiembrie, potrivit Rador, care citeaza La Stampa.

Mai pe scurt: numeroasele promisiuni electorale care anunta masuri miraculoase in ceea ce priveste deficitul risca sa mearga in directia gresita. Deoarece, asa cum a reamintit comisarul francez Pierre Moscovici, este nevoie de o "politica de consolidare a bugetului", avand in vedere ca "nivelul datoriei este ridicat". Iar fragilitatea sectorului bancar continua sa fie o povara.

Dupa controversele provocate de declaratiile din ultimele saptamani ale unora dintre membrii sai (primul dintre toti fiind Moscovici), acum, Comisia este foarte atenta si-si masoara cuvintele atunci cand vorbeste despre Italia. In timpul campaniei electorale, un adverb in plus ar putea declansa reactii neprevazute. Iar Bruxelles-ul doreste sa evite acuzatii de "interferenta". Fara sa-si ascunda totusi dorinta de "continuitate", cel putin in ceea ce priveste politicile fiscale. Un pasaj pe care Ministerul de Finante nu s-a putut abtine sa nu-l sublinieze intr-un comentariu.

Miercuri, Comisia a confirmat faptul ca economia italiana a inceput sa lanseze unele semne pozitive: astfel estimarile PIB-ului pentru anul 2018 arata o imbunatatire comparativ cu cele din luna noiembrie (de la +1,3%, procent prevazut in toamna, s-a ajuns la 1,5%). Cu toate acestea, Italia ramane tara cu cea mai scazuta rata de crestere din intreaga zona euro (2,3% media in cele 19 tari) si din UE a celor 27 (2,5% media). Numai Regatul Unit, din cauza incertitudinilor legate de Brexit, are un procent mai mic decat cel italian (1,4%). Iar in cazul Italiei, surprizele ar putea aparea cand se asteapta mai putin, cum ar fi de exemplu in 2019, cand se estimeaza ca redresarea va suferi o franare, oprindu-se la 1,2%. Potrivit tehnicienilor UE, motivele ar fi in esenta doua: "vanturile favorabile" care au impins corabia economiei italiene vor slabi odata cu ''cu retragerea treptata a politicilor de stimulare'' ale BCE, si acea stare inca fragila a sectorului bancar", care face ca perspectivele de crestere sa fie "moderate".

Pentru Italia, prin urmare, momentul adevarului va sosi in luna mai, dupa terminarea alegerilor. Previziunile economice de primavara vor fotografia situatia datoriei publice, a deficitului nominal si in special a celui structural. Si tocmai acesta din urma va fi valoarea de care va depinde respectarea sau nu a parametrilor Pactului de Stabilitate. In mesajul transmis pe care Comisia l-a trimis in toamna guvernului aparuse o deviere de la traiectoria de ajustare de 0,2% din PIB, in valoare de aproximativ 3,5 miliarde. Pentru a corecta deficitul bugetar, s-ar putea ca la primavara sa fi nevoie de o masura corectiva.