Consiliul Superior pentru Radio si Televiziune din Turcia a anuntat marti ca a retras licentele posturilor de radio si televiziune considerate apropiate de Fethullah Gulen, clericul turc aflat in exil in Statele Unite si acuzat de Ankara ca ar fi omul din spatele loviturii de stat esuate de vinerea trecuta, relateaza AFP.

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

Intr-o declaratie publicata pe site-ul sau, Consiliul Superior pentru Radio si Televiziune din Turcia anunta retragerea licentelor de emisie ale tuturor posturilor de radio si televiziune "legate sau sprijinite de facto de miscarea domnului Gulen, aflat in exil in SUA".

Predicatorul turc Fethullah Gulen (75 de ani), omul acuzat de liderii de la Ankara ca s-ar afla in spatele loviturii de stat esuate din noaptea de vineri spre sambata, este cunoscut ca principala amenintare la autoritatea politica a lui Recep Tayyip Erdogan si este initiatorul miscarii islamiste moderate Hizmet, care detine o retea de scoli si ONG-uri in mai multe tari.

Desi aflat in exil in Statele Unite, Fethullah Gulen continua sa ramana un personaj influent in afacerile interne ale Turciei - se estimeaza ca 10% din populatia turca este sustinatoare a miscarii Hizmet.

Fethullah Gulen este cleric turc, fost imam, scriitor si politician aflat in exil auto-impus in Statele Unite si este autorul a peste 40 de carti si conduce, prin gruparea Hizmet, o retea mondiala de scoli si organizatii non-guvernamentale.

Organizatia lui Gulen, Hizmet, a fost inclusa de autoritatile turce pe lista organizatiilor teroriste. Pe aceeasi lista se regaseste si Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) considerat responsabil pentru numeroase atentate sangeroase de pe teritoriul Turciei.