Premierul britanic David Cameron a declarat sambata ca ar fi putut sa gestioneze "mai bine" scandalul privind operatiunile fiscale ale familiei sale, iesite la iveala odata cu afacerea Panama Papers, recunoscand ca "nu a fost o saptamana buna", transmite The Guardian.

David CameronFoto: Gov.uk

Seful cabinetului de la Londra a aratat ca isi asuma vina pentru felul in care Downing Streey a gestionat dezvaluirile Panama Papers, care au revelat ca tatal premierului britanic, Ian Cameron, decedat in 2010, a fost unul dintre clientii cabinetului panamez de avocatura Mossack Fonseca, specializat in consultanta pentru crearea companiilor off-shore. Cu ajutorul lui Mossack Fonseca, tatal lui Cameron ar fi evitat plata impozitelor in Marea Britanie timp de 30 de ani.

Cameron a sugerat ca va publica imediat detalii privind impozitele platite incercand sa reduca la tacere vocile care cer mai multa transparenta in aceasta privinta.

Adresandu-se partidului Conservator in cadrul forumului de primavara, premierul britanic a declarat: "Stiu ca ar fi trebuit sa gestionez mai bine asta. As fi putut sa gestionez mai bine problema. Stiu care sunt lectiile de invatat de aici si le voi invata. Nu dati vina pe 10 Downing Street, sau pe consilieri anonimi, dati vina pe mine. Si voi invata lectia."

In timp ce Cameron se adresa partidului, mii de protestatari s-au adunat in fata portilor Downing Street, cerandu-i demisia. Protestatarii au plecat apoi in mars, purtand pancarte si solicitandu-i sa se retraga.

Premierul britanic David Cameron a recunoscut joi ca a detinut o cota de actiuni profitabile in fondul de investitii offshore al tatalui sau, desi initial a negat ca ar fi avut active in paradisurile fiscale dupa ce dezvaluirile din Panama Papers au indicat existenta respectivului fond, relateaza publicatia The Independent, citata de Agerpres.

Intr-un interviu acordat joi seara postului ITV News, Cameron a spus ca familia sa a detinut 5.000 de actiuni la fondul de investitii Blairmore Holding, inregistrat in Bahamas, actiuni pe care le-au vandut in ianuarie 2010 si care ar fi avut o valoare de circa 30.000 de lire sterline.

"Am platit taxe pe dividende. A existat un profit, dar a fost mai mic decat castigul din capital scutit de taxe, asadar nu am platit taxe pe capital. Dar altfel am platit toate taxele din Marea Britanie", a explicat premierul britanic.

"Vreau sa fiu cat pot de clar cu trecutul, cu prezentul, cu viitorul, pentru ca, sincer, nu am nimic de ascuns", a continuat el.

Cameron a precizat mai departe ca a primit 300.000 de lire sterline mostenire de la tatal sau, atunci cand acesta a decedat in anul 2010. "Evident ca nu pot explica sursa fiecarui cent, iar tatal meu nu mai este langa mine ca sa-l pot intreba", a completat premierul conservator.