Puterile occidentale au respins o incercare a Rusiei de a concentra eforturile ONU impotriva Turciei, in razboiul din Siria, si au indemnat Moscova sa respecte planul in vederea instituirii unui armistitiu in aceasta tara devastata de cinci ani de conflict.

Termenul stabilit in vederea unei implementari a unui armistitiu in Siria a trecut fara nici cel mai mic semn al unei puneri in aplicare a intelegerii, in timp ce Rusia prezenta un proiect de rezolutie in Consiliul de Securitate al ONU vizand sa opreasca bombardamentele pe care Turcia le efectueaza, peste frontiera, impotriva kurzilor sirieni, relateaza postul Radio-Free Europe-Radio Liberty in pagina electronica, citat de Mediafax.

Ambasadoarea americana la ONU Samantha Power a acuzat Rusia ca incearca sa distraga atentia de la esecul Moscovei de a-si inceta raidurile prin care sustine campania Guvernului sirian de incercuire si recucerire a orasului Alep, cel mai mare oras sirian si totodata unul dintre fiefurile rebelilor.

"In loc sa incerce sa distraga (atentia) lumii printr-o rezolutie pe care tocmai a redactat-o, ar fi mult mai bine ca Rusia sa implementeze rezolutia pe care a votat-o deja", a declarat Power, referindu-se la rezolutia ONU din decembrie care stabileste o foaie de parcurs a unui proces de pace in Siria.

"Este extrem de important sa se treaca la o dezescaladare" in razboiul din Siria, a subliniat ea dupa o reuniune cu usile inchise a Consiliului de Securitate al ONU in care s-a examinat aceasta ultima initiativa rusa cu privire la Siria. "Avem deja o rezolutie. Este rezolutia dreapta. Ne-am angajat la ea si cerem Rusiei acelasi lucru", a adaugat Power.

Puterile occidentale au acuzat ca sustinerea pe care Moscova o oferea trupelor guvernamentale siriene in confruntarile terestre - chiar in timp ce negocia un armistitiu la ONU - reprezinta cauza escaladarii conflictului.

"Ne confruntam cu o escaladare militara periculoasa, care poate scapa usor de sub control si care ne poate conduce intr-o directie necunscuta", a avertizat Francois Delattre, ambasadorul francez la ONU.

Intrarea Turciei in conflictul sirian este "rezultatul direct al ofensivei brutale in nordul Siriei a regimului sirian si aliatilor sai", a apreciat el.

"Rusia trebuie sa inteleaga ca sustinerea neconditionata pe care i-o acorda (presedintelui sirian) Bashar al-Assad este o infundatura care poate fi extrem de periculoasa", a subliniat Delattre.

El a avertizat ca un esec in implementarea armistitiului negociat saptamana trecuta ar putea aconduce la "o conflagratie in intreaga regiune".

Un semn al faptului ca toate partile nu se asteapta la o reluare a negocierilor de pace in curand este faptul ca emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a anulat o runda de negocieri programata pentru 25 februarie.

El a declarat pentru ziarul suedez Svenska Dagbladet ca nu poate sa readuca - "in mod realist" - reprezentantii Guvernului si opozitiei siriene inapoi la masa negocierilor pana atunci.

"Avem nevoie de negocieri reale de pace, nu doar de discutii despre discutii", a reprosat de Mistura, in contextul in care o "incetare a ostilitatilor" pe care diplomatul italian a negociat-o saptamana trecuta la Geneva devenea nerealista.

Secretarul de Stat american parea singurul oficial de rang inalt optimist. El afirma vineri ca spera la implementarea armistitiului negociat de Grupul de lucru, la Geneva.

Kerry a declarat - in timp ce se indrepta catre Iordania, in vederea unor negocieri cu privire la Siria - ca un armistitiu nu este un lucru usor, ca raman probleme grave si complexe de rezolvat, dar ca negocieri pe care le-a purtat cu rusii in cadrul Grupului de lucru au fost "serioase si constructive".

Dupa respingerea initiativei Rusiei la ONU vizand Turcia, Casa Alba a anuntat ca presedintele american Barack Obama a discutat vineri cu omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan si l-a indemnat sa inceteze bombardarea unor militii kurde la frontiera cu Siria.

Obama a convenit impreuna cu Erdogan ca militiile kurde "nu ar trebui sa caute sa exploateze circumstantele din aceasta zona pentru a prelua controlul asupra unor teritorii" si a indemnat Ankara "sa dea dovada de retinere si sa inceteze tirurile de artilerie in zona".

Bombardamentele Turciei au scos la iveala un dezacord profund intre Washington si aliatul sau din cadrul NATO. Turcia considera gruparea kurda YPG din Siria o aliata a unor grupari teroriste scoase in afara legii in Turcia, in timp ce Statele Unite au cooperat cu YPG in cadrul unei campanii incununate de succes in vederea recuceririi unor teritorii asupra carora gruparea Statul Islamic (SI) a preluat controlul in 2014.

Forte kurde sustinute de americani au recucerit vineri orasul sirian Shaddadeh de la SI, ultimul fief al gruparii jihadiste in provincia Hassakeh (nord-est), in urma unor confruntari aprige, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.