Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii care se deplaseaza pe teritoriul Bulgariei cu destinatia Grecia asupra faptului ca situatia la trecerea punctelor de frontiera dintre Bulgaria si Grecia s-a agravat, in conditiile in care acestea sunt blocate in totalitate in ambele sensuri, pe durata nedeterminata.

Cozi de camioane la granita bulgaro-elenaFoto: Captura YouTube

UPDATE 19.50 MAE: Situatia actualizata a blocajelor rutiere si frontaliere din Grecia

UPDATE 14.59 Toate cele sase puncte de trecere dintre Bulgaria si Grecia erau inchise la ora 14.00 sambata, potrivit ministerului de interne de la Sofia, citat de Novinite. Doar vehiculele cu copii mici sau cu bolnavi pot trece.

Potrivit ministrului bulgar al transporturilor, Ivaylo Moskovski, la granita sunt mii de camioane blocate, asteptand la coada la punctele de trecere a frontierei

„Dreptul fundamental la libera circulatie a persoanelor si bunurilor in UE este incalcata in numele Greciei”, a spus Moskovski.

Parlamentul bulgar a adoptat, cu unanimitate de voturi, o declaratie prin care cere Comisiei Europene sa demareze procedura de infrigement impotriva Greciei.

Sambata, autoritatile bulgare au recomandat turistilor evitarea traversarii tuturor punctelor de frontiera cu Grecia si utilizarea rutelor alternative prin Macedonia, precizand ca prin punctele de frontiera Kulata - Promahonas, Ilinden - Exochi, Kapitan Petko Voievoda - Ormenion, Zlatograd - Thermes,-Ivailovgrad - Ciprinos si Makaza-Nimfea, nu se permite trecerea niciunui tip de autovehicul.

Operatorii de turism din Bulgaria au spus ca mii de rezervari pentru vacante in Grecia – o alegere obisnuita pentru familiile bulgare ce isi planuiesc concedii de primavara sau de Pastele Ortodox – au fost anulate in ultima vreme din cauza temerilor ca blocada va continua mai mult decat este de asteptat.

Novinite anuntase inca de vineri ca granita dintre Bulgaria si Grecia ar putea fi inchisa complet vineridupa ce transportatorii bulgari au amenintat ca vor bloca si ultimele doua puncte de frontiere ramase deschise. Acestea sunt Zlatograd-Xanthi si Ivaylovgrad-Kyprinos. Cele mai importante trei puncte pentru toate categoriile de autovehicule erau deja inchise.

Camionagii bulgari au organizat incepand de marti o contrablocadala un punct de trecere de la granita cu Grecia, dupa ce protestatarii eleni nu s-au tinut de promisiunea de a ridica pentru cateva ore pe zi propria blocada.

Fermierii greci blocheaza de peste o luna, cu intermitente, drumurile ce merg spre Bulgaria si autostrazi din Grecia, inflamati de o reforma a pensiilor ce le va tripla contributiile sociale in urmatorii patru ani, parte a intelegerii Atenei cu creditorii internationali.

Patru soferi de camion bulgari au spart pe 9 februarie barierele ridicate de camionagii elenide-a lungul granitei dintre cele doua tari, spunand ca s-au saturat de protestele prin care grecii baricadeaza drumuri din cauza unei reformari a sistemului de pensii.

Sofia a somat Atena sa creeze un coridor de tranzit pentru camioane si s-a plans Bruxelles-ului ca Grecia impiedica libera circulatie a persoanelor si bunurilor.