Patru soferi de camion bulgari au spart marti barierele ridicate de camionagii eleni de-a lungul granitei dintre cele doua tari, spunand ca s-au saturat de protestele prin care grecii baricadeaza drumuri din cauza unei reformari a sistemului de pensii, transmite Reuters.

Blocada si contra-blocada la granita bulgaro-elenaFoto: Captura YouTube

Fermierii greci blocheaza aleator de circa trei saptmani drumurile ce merg spre Bulgaria si autostrazi din Grecia, inflamati de o reforma a pensiilor ce le va tripla contributiile sociale in urmatorii patru ani, parte a intelegerii Atenei cu creditorii internationali.

Yannis Tourtouras, seful comitetului fermierilor de la principalul punct de frontiera dintre Grecia si Bulgaria a spus ca vama Promahonas a fost deschisa doar 30 de minute in ultimele 48 de ore, cauzand o coada de camioane lunga de cel putin 15 kilometri.

"Ieri a fost o noapte dificila pentru noi, 4-5 camioane au incercat sa sparga blocada. Conduceau ca nebunii, politia a incercat sa-i opreasca cu armele", a spus el.

Unul dintre soferii care a spart blocada a declarat postului TV bulgar Nova ca 'a fost o decizie spontana ... eram al treilea camion de la blocada de doua zile".

Politistii bulgari le-au dat amenzi soferilor care au spart blocada, dar acestia au fost laudati de colegii lor soferi din Bulgaria, care au realizat o contra-blocada pe partea lor de granita, oprind camioane, masini si autobuze.

Sofia a somat Atena sa creeze un coridor de tranzit pentru camioane si s-a plans Bruxelles-ului ca Grecia impiedica libera circulatie a persoanelor si bunurilor.

"Am trimis o scrisoare catre Comisia Europeana, care va lansa o procedura impotriva faptului ca grecia nu implementeaza legislatia UE. Este posibil ca Grecia sa fie amendata", a spus ministrul de externe bulgar, Daniel Mitov.