Ministrul francez al Justitie, Christiane Taubira, care se opune proiectului guvernului de retragere a cetateniei pentru autorii actelor de terorism, si-a inaintat demisia presedintelui Francois Hollande, a anuntat miercuri presedintia, citata de AFP.

Demisia ministrului in varsta de 63 de ani, sustinut de stanga dar criticat dur de dreapta, care il acuza la laxism, intervine in momentul in care premierul Manuel Valls trebuie sa prezinte miercuri deputatilor textul definitiv al acestui proiect de reforma constitutionala privind starea de urgenta si retragerea cetateniei.

"Uneori, a rezista inseamna a ramana, uneori, a rezista inseamna a pleca", a comentat Christiane Taubira pe Twitter.

Ea va fi inlocuita de Jean-Jacques Urvoas, 56 de ani, un apropiat al lui Manuel Valls, specialist in chestiuni legate de securitate si care conducea pana in prezent comisia de drept a Adunarii Nationale.

Manuel Valls urmeaza sa sustina miercuri in fata acestei comisii reforma constitutionala dorita de Francois Hollande dupa atentatele din noiembrie. Aceasta prevede includerea in constitutie a starii de urgenta, decretata din 13 noiembrie.

Textul prevede de asemenea introducerea in constitutie a retragerii nationalitatii pentru cetatenii cu dubla nationalitate nascuti in Franta si condamnati pentru terorism, o masura care instituie o diferenta de tratament pentru francezi si care a divizat stanga. In textul care va fi prezentat miercuri a fost retrasa orice referire la cetatenii cu dubla nationalitate extinzand insa retragerea cetateniei pentru autorii de crime grave.