Presiunea se intensifica asupra Olandei pentru a participa la raidurile aeriene contra gruparii Statul Islamic (SI) in Siria desfasurate de coalitia condusa de Statele Unite, mai multi deputati lansand un apel joi seara pentru ca tara sa se alature campaniei de bombardamente asupra SI, scrie AFP.

Guvernul a informat ca va lua decizia de a participa la operatiuni numai dupa examinarea "tuturor aspectelor politice si militare" ale conflictului sirian, potrivit Agerpres.

"A sosit timpul sa actionam contra SI in Siria", a declarat Raymond de Roon din cadrul Partidului pentru Libertate (PVV, extrema dreapta) in cursul unei reuniuni a comisiei parlamentare de politica externa care a avut loc joi.

"Trebuie sa punem capat livrarilor de titei sirian catre SI", a intervenit Han ten Broeke, deputat al Partidului Liberal (VVD) condus de premierul Mark Rutte.

Din octombrie 2014, patru avioane olandeze de lupta F16 i-au bombardat pe jihadistii SI in Irak, dar Haga a mentionat ca nu intentioneaza sa participe la raiduri aeriene in Siria fara mandatul ONU.

La randul sau, ministrul olandez de externe, Bert Koenders, a afirmat in cursul reuniunii ca o solicitare de participare a Olandei la coalitia contra SI in Siria a fost emisa de Franta si Statele Unite in acelasi timp.

"Olanda este o tara mica foarte activa in lupta impotriva SI", a adaugat el.

"Trebuie sa luam o astfel de decizie numai dupa vor fi examinate toate aspectele politice si militare din Siria", a adaugat seful diplomatiei de la Haga, precizand ca acest lucru poate lua timp. Coalitia guvernamentala condusa de Mark Rutte este divizata in aceasta chestiune, a informat joi presa olandeza.

Daca deputatii liberali ai premierului de la Haga sunt favorabili loviturilor aeriene in Siria, laburistii din PvdA, de unde provine seful diplomatiei, sunt "foarte rezervati", a reamintit cotidianul de centru stanga De Volkskrant.