Cererile pentru eliberarea de pasapoare siriene au inregistrat o crestere semnificativa de la inceputul anului 2015, iar acordarea lor a adus peste 450 de milioane de euro Damascului, in contextul in care milioane de sirieni fug de razboi, informeaza cotidianul al-Watan, citat de Le Figaro, transmite Mediafax.

In anul 2015, autoritatile siriene au inregistrat in medie un numar de 5.000 de cereri pe zi pentru eliberarea de pasapoarte, fata de 1.000 in anul 2014, a transmis al-Watan, citand informatiile transmise de Ministerul pentru Migrare de la Damasc. In total, 829.000 de pasapoarte au fost eliberate de autoritatile siriene in 2015, respectiv 3.000 de zi, in Siria si in strainatate.

Aceasta crestere se explica, pe de o parte, prin plecarea milioanelor de sirieni care fug de luptele din tara lor, dar si de punerea in practica, incepand din aprilie, a procedurilor mai simple de obtinerea a pasaportului pentru sirienii stabiliti in strainatate. Aceste documente nu mai trebuie sa fie controlate de serviciile de securitate de acum inainte.

Acordarea unui pasaport sirian costa 400 de dolari (363 euro) pentru solicitantii din strainatate si doar 17 dolari (15 euro) in Siria, urmandu-se procedura normala.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.