Rusia a inceput sa efectueze lovituri aeriene in Siria, dupa votul dat in aceasta dimineata de camera superioara a parlamentului rus, care a aprobat o interventie militara in Siria, informeaza The Telegraph citand oficiali americani. CNN relateaza la randul sau, citand un "oficial american de rang inalt", ca Rusia a efectuat primul sau raid aerian in Siria in apropiere de orasul Homs.

Rusia a efectuat lovituri aeriene in SiriaFoto: Captura YouTube
  • Ramai pe HotNews.ro pentru a urmari desfasurarea evenimentelor

01.15SUA si Rusia vor stabili o intalnire militara, pe tema Siriei, cat mai curand posibil.

Statele Unite ale Americii si Rusia au ajuns la un acord privind organizarea unei intalniri intre militarii lor, in scopul de a "evita orice incident" intre fortele lor aeriene, au declarat, miercuri, liderii diplomatiilor din ambele tari.

"Suntem de acor asupra faptului ca armatele trebuie sa ia legatura curand", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, in timp ce John Kerry a confirmat necesitatea unei "discutii intre militari, cat mai repede posibil, poate chiar maine".

22.45Liderul opozitiei siriene, Khaled Khoja: Loviturile aeriene ale Rusiei nu vizeaza jihadistii Statului Islamic, ci mentinerea regimului Assad.

21.15 Rusia spune ca loviturile sale aeriene impotriva Statului Islamic nu vor fi extinse si in Irak

Campania aeriana a Rusiei impotriva Statului Islamic in Siria nu va fi extinsa si in Irak, iar avioanele ruse nu folosesc spatiul aerian al Irakului pentru a efectua raiduri in interiorul Siriei, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

Peskov a mai declarat ca Irakul nu a cerut Moscovei sa efectueze lovituri aeriene impotriva militantilor islamisti pe teritoriul irakian.

20.40 Rusia spune ca a lovit opt tinte ale Statului Islamic in interiorul Siriei.

Ministerul rus al Apararii a afirmat ca a efectuat aproximativ 20 de zboruri deasupra Siriei miercuri, lovind opt tinte ale Statului Islamic, transmite Reuters.

Ministerul a precizat ca avioanele rusesti au distrus un post de comanda al Statului Islamic si un centru de operatiuni dintr-o zona muntoasa, au relatat agentiile ruse de presa.

Raidurile nu au lovit infrastructura civila sau zone din apropiere, a aratat ministerul.

20.00 John Kerry: SUA se opun loviturilor ruse care nu vizeaza Statul Islamic si Al Qaeda

Statele Unite se opun loviturilor ruse in Siria daca acestea nu vizeaza gruparile Statul Islamic si Al Qaeda, a avertizat secretarul de Stat american John Kerry in fata Consiliului de Securitate al ONU, potrivit AFP.

"Am spus clar ca vom avea ingrijorari serioase daca Rusia ar urma sa loveasca zone unde nu exista operatiuni ale Statului Islamic sau (ale gruparilor) afiliate Al Qaeda", a declarat el in cursul unei reuniuni a Consiliului prezidata de omologul sau rus Serghei Lavrov, la cateva ore dupa primele bombardamente ruse in Siria.

19.45 Oficial american: Loviturile ruse au vizat opozitia siriana, nu Statul Islamic

Primele lovituri aeriene ruse in Siria nu au vizat gruparea Statul Islamic, asa cum a informat Moscova, ci opozitia fara de regimul Bashar al-Assad, potrivit unui oficial american din domeniul Apararii, citat de AFP.

"Nu am vazut lovituri contra gruparii SI, am vazut lovituri impotriva opozitiei siriene", a declarat el.

18.40 Moscova a informat Israelul inainte sa lanseze raidurile aeriene in Siria - oficial israelian

Rusia a informat in prealabil Israelul ca se pregateste sa efectueze lovituri aeriene in Siria, tara vecina cu Israelul, a informat un responsabil israelian pentru AFP, sub conditia anonimatului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a intalnit cu presedintele rus Vladimir Putin, la Moscova, pe 21 septembrie. Guvernul israelian a informat atunci ca cele doua tari s-au inteles asupra unui mecanism de coordonare a actiunilor lor militare in Siria, pentru a evita "neintelegeri" si confruntari.

18.30 Laurent Fabius: Loviturile ruse n-au vizat gruparea Statul Islamic

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat ca loviturile aeriene anuntate de Rusia in Siria ar putea sa nu fi vizat gruparea Statul Islamic, potrivit AFP.

Exista "indicii potrivit carora loviturile ruse nu au vizat Daesh (acronimul in araba al SI)", a declarat Fabius jurnalistilor, la New York, adaugand ca "trebuie sa verifice care au fost tintele" avioanelor ruse.

17.45 Loviturile aeriene rusesti au ucis cel putin 36 de civili si au tintit zone unde nu sunt luptatori ai Statului Islamic sau Al-Qaeda, a declarat liderul opozitiei politice siriene, citat de Reuters.

"Toate tintele din raidul aerian rusesc de azi din Homs era civili", a scris pe Twitter Khaled Khoja, presedintele Coalitiei Nationale Siriene, cu baza in Turcia.

Khoja, care este acum in New York la Adunarea Generala a ONU, a spus ca civilii au fost ucisi in cinci zone diferite.

17.28O sursa diplomatica franceza a declarat Reuters ca bombardamentele aeriene ale Rusiei in Siria par sa tinteasca opozitia siriana, nu pozitiile Statului Islamic.

"Daca este Homs (provincie siriana), ceea ce pare sa fie cazul, inseamna ca nu tintesc Daesh (SI), ci probabil grupurile de opozitie, ceea ce confirma ca sunt mai mult in sprijinul regimului Bashar decat in lupta impotriva Daesh", a declarat sursa citata.

17:16 Vladimir Putin a declarat ca presedintele sirian Bashar al-Assad trebuie sa fie pregatit pentru compromis cu "fortele sanatoase".

"Reglementarea definitiva si durabila a conflictului din Siria nu este posibila decat pe baza unei reforme politice si a unui dialog cu fortele sanatoase din tara", a declarat Putin, facand referire la opozitia tolerata de regim.

"Stiu ca presedintele Assad intelege si ca este pregatit pentru un astfel de proces", a adaugat el.

Acesta a sustinut ca implicarea militara a Rusiei in conflict este "temporara".

16:35 Vladimir Putin: Singurul mijloc eficient de a lupta impotriva terorismului international - in Siria dar si in teritoriile vecine - (...) este sa actionezi in viteza, sa lupti si sa distrugi combatantii si teroristii in teritoriile pe care le controleaza si sa nu astepti sa ajunga la noi (AFP)

16.30 Oficial american: Loviturile ruse nu tintesc zonele controlate de Statul Islamic in Siria

Loviturile aeriene efectuate de Rusia in Siria pana acum nu par sa tinteasca teritoriile controlate de Statul Islamic, a declarat un oficial american pentru Reuters, un detaliu crucial care ar putea complica orice posibila cooperare cu Statele Unite in acest conflict.

Oficialul, care a vorbit sub conditia anonimatului, a afirmat ca Rusia efectueaza raidurile in vecinatatea orasului Homs si probabil si in alte zone din Siria, precizand ca toate informatiile detinute de SUA cu privire la activitatea rusa sunt inca preliminare.

Rusia a atentionat SUA sa elibereze spatiul aerian sirian inaintea raidurilor, a spus oficialul american, adaugand insa ca coalitia condusa de SUA "continua sa efectueze misiuni aeriene in Siria".

Un ofiter militar rus de rang inalt a transmis mesajul Statelor Unite in Bagdad, miercuri, a precizat oficialul american.

16.20 Moscova confirma primele raiduri ale aviatiei ruse in Siria

Aviatia rusa a efectuat primele sale lovituri aeriene in Siria, distrugand in special "echipamente militare" si "stocuri de arme si munitie" ale gruparii Statul Islamic, a anuntat Ministerul rus al Apararii, potrivit AFP.

"In conformitate cu decizia comandantului sef al fortelor armate Vladimir Putin, avioanele noastre au efectuat o operatiune aeriana si au lansat lovituri de precizie asupra pozitiilor de la sol ale teroristilor gruparii Stat Islamic in Siria", a declarat generalul Igor Konashenkov, purtator de cuvant al Ministerului Apararii, citat de agentiile ruse.

15.20 Rusia a notificat in avans SUA ca intentioneaza sa efectueze lovituri aeriene.

Potrivit unui oficial american citat de Reuters, Moscova a anuntat Washingtonul cu o ora inainte de inceperea operatiunii.

Potrivit unui alt oficial citat de AFP, ambasada rusa la Bagdad a anuntat ambasada americana ca Rusia "va incepe misiunile aeriene impotriva Statului Islamic miercuri" si a solicitat ca "avioanele americane sa evite spatiul aerian sirian in timpul acestor misiuni".

Camera superioara a parlamentului rus, Consiliul Federatiei, a aprobat miercuri dimineata, cu vot unanim, autorizarea folosirii de forte militare in strainatate. Solicitarea a venit din partea presedintelui Vladimir Putin, anuntase anterior Kremlinul printr-un comunicat de presa.

Serghei Ivanov, seful administratie prezidentiale a spus dupa votul din Consiliul Federatiei ca "este vorba de Siria", in conditiile in care anterior nu se anuntase oficial la ce tara se refera votul.

Oficialul de la Kremlin a declarat ca asta nu inseamna ca forte terestre ruse vor fi implicate in conflict si ca va fi vorba doar de forte aeriene.

Ivanov a spus ca votul in Parlament a fost de 162 la 0, dupa ce ce presedintele sirian Bashar al-Assad a solicitat Rusiei asistenta militara pentru a lupta impotriva Statului Islamic si a altor grupari rebele.

Potrivit unor informatii prezentate de media internationala, aeronavele rusesti au inceput deja sa efectueze lovituri aeriene in Siria. Kremlinul a refuzat sa comenteze pe aceasta tema.

Ultima oara cand Parlamentul rus i-a aprobat lui Putin trimiterea de forte armate in strainatate Moscova a alipit Crimeea.

Rusia, aliatul strategic al regimului, se implica din ce in ce mai mult pe teren, amenajand o baza aeriana pe aeroportul Latakia (vest) si aducand avioane de lupta, sisteme de aparare aeriana si echipamente moderne, dintre care o parte pentru regimul al-Assad. Potrivit presei ruse, numarul de soldati trimisi in Siria ar fi de cel putin 1.700.

Citeste aici ce arme a amplasat Rusia in Siria.

Rusia va propune miercuri un proiect de rezolutie in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite privind "lupta impotriva terorismului", a anuntat ministrul adjunct de Externe rus Mihail Bogdanov.

Luni, in discursul sau in fata Adunarii Generale a Natiunilor Unite, Vladimir Putin a lansat un apel la o "larga coalitie antiterorista", care sa il includa pe presedintele sirian, Bashar Al-Assad, si Iranul, pentru a continua actiunile coalitiei conduse in prezent de SUA si a combate gruparea Statul Islamic.