Statele Unite sunt deschise la discutii cu Rusia legate de Siria, a afirmat joi purtatorul de cuvant al Casei Albe, intr-un moment in care Washingtonul este tot mai ingrijorat de cresterea prezentei militare a Moscovei in aceasta tara distrusa de razboi, scrie AFP si Agerpres.

Washingtonul este pregatit sa angajeze "discutii tactice si practice" cu rusii, a declarat purtatorul de cuvant al executivului american, Josh Earnest, fara sa precizeze daca acestea vor fi purtate de civili sau de militari si la ce nivel.

Cooperarea militara americano-rusa a fost suspendata in 2014 din cauza conflictului ucrainean.

Rusia ofera sprijin militar si diplomatic regimului de la Damasc si si-a intarit in ultimele zile prezenta in provincia siriana Latakia, fief al presedintelui Bashar Al-Assad. Washingtonul a denuntat aceste actiuni, in timp ce Moscova a lansat un apel pentru "o veritabila consolidare a eforturilor" impotriva organizatia Statul Islamic (SI).

"Am afirmat clar ca daca actiunile militare ale Rusiei in Siria servesc la sustinerea regimului Assad, ele sunt destabilizatoare si contraproductive", a declarat Josh Earnest.

Cu toate acestea, a adaugat el, Statele Unite vor primi favorabili contributii "constructive" din partea Moscovei la coalitia internationala contra jihadistilor ultraradicali din SI.

"Este motivul pentru care suntem deschisi la discutii tactice, practice cu rusii pentru a intari obiectivele coalitiei anti-SI si a asigura securitatea operatiunilor sale", a mai spus Josh Earnest.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama a ramas insa evaziv in ce priveste propunerea formulata de Rusia de a avea un dialog "de la militari la militari" asupra Siriei.