Rusia va reincepe constructia de bombardeiere strategice supersonice Tu-160 dupa 2023, a declarat un oficial din sectorul apararii, fapt ce pune sub semnul intrebarii soarta programului urmatoarei generatii de bombardiere, programate sa intre in productie can in aceeasi perioada, scrie The Moscow Times.

Bombardierul rusesc Tu-160Foto: Wikipedia / Kirill Naumenko

Dar, desi va fi resuscitat design-ul sovietic, interiorul bombardierului va fi upgradat, a spus ministrul adjunct al apararii, Yury Borisov, responsabil cu dotarea cu armament, potrivit RIA Novosti.

“Acesta va fi de fapt un nou avion, nu un Tu-160, ci un Tu-160M2. Potrivit planurilor, acest lucru se va intampla candva dupa 2023”, a spus oficialul.

Anuntul vine in conditiile in care Rusia isi creste in mod agresiv cheltuielile apararii sub comanda presedintelui Vladimir Putin, care doreste sa restaureze puterea militara dupa ani de subfinantare a sectorului.

Dupa ce anexarea Crimeei a dus la o confruntare cu Occidentul din cauza Ucrainei, patrule de bombardeire rusesti, inclusiv de Tu-160, au zburat in mod repetat la limita spatiului aerian european.

Tu-160 este ultimul bombardier proiectat si construit de Uniunea Sovietica. Este o aeronava supersonica proiectata sa arunce arme nucleare catre tinte aflate la mare distanta.

Doar 15 au fost produse inainte de caderea URSS, iar unul singur a fost construit la inceputul anilor ’90.

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a cerut, la inceputul lunii mai, reluarea productiei de bombardiere strategice supersonice de tip Tu-160, relateaza agentia rusa Sputnik in pagina electronica, preluata de Mediafax.