Cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, ca informatiile privind un agent dublu german care lucra pentru Statele Unite sunt "grave", in timp ce la Berlinul cere un raspuns "rapid" de la Washington.

"Daca informatiile sunt corecte, ar fi o problema grava", a declarat Merkel la o conferinta de presa la Beijing, tinuta impreuna cu premierul chinez Li Keqiang, scrie AFP.

"Ar fi in ochii mei o contradictie evidenta cu ceea ce consider a fi o cooperare cu deplina incredere intre agentiile (de informatii) si parteneri", a adaugat Merkel.

Un agent al serviciilor de informatii germane (BND) arestat miercurea trecutaar fi lucrat din 2012 pentru CIA, si ar fi furnizat mai mult de 200 de documente americanilor, a scris duminica presa germana.

Printre documentele transmise partii americane s-ar numara informatii cu privire la o comisie parlamentara care analiza acuzatiile aduse de fostul consultant al Agentiei Americane de Securitate (NSA), Edward Snowden, potrivit carora Washingtonul a efectuat operatiuni majore de supraveghere in Germania, inclusiv interceptarea telefonului cancelarului Angela Merkel.

La randul sau, duminica, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier a avertizat ca in cazul in care aceasta informatie se confirma, cazul ar trebui sa fie clarificat rapid, anuntand ca a cerut Washington-ului sa faca lumina in aceast caz "cat mai repede posibil".

Casa Alba si Departamentul de Stat au refuzat pana acum sa comenteze arestarea unui barbat in varsta de 31 de ani, angajat al serviciilor de informatii germane - BND, care a recunoscut ca a dat documente unui contact american, dupa cum au declarat surse politice din din randul serviciilor de informatii.