Partidul de guvernamant din Ungaria (Fidesz) i-a cerut liderului Jobbik, Gabor Vona, sa explice de ce eurodeputatul Bela Kovacs, acuzat de spionaj in favoarea Rusiei, este mentinut pe lista candidatilor formatiunii in vederea scrutinului europarlamentar, relateaza agentia ungara MTI, citata de Mediafax.

"Vrem sa stim cate persoane precum Bela Kovacs sunt in Jobbik si ce influenta au acestea", a declarat deputatul Fidesz Szilard Nemeth.

"Fidesz considera ca Bela Kovacs a comis un act de tradare cooperand cu serviciile secrete ruse", a adaugat Nemeth.

Eurodeputatul Jobbik Bela Kovacs, acuzat de spionaj, era in mod constant in contact cu serviciile secrete ruse, afirma Szilard Nemeth, vicepresedintele Comisiei parlamentare care investigheaza acest caz. Nemeth, membru Fidesz, a dezvaluit ca serviciile secrete ruse au furnizat probe detaliate care demonstreaza ca Bela Kovacs a spionat.

"Avem de-a face cu un caz de spionaj", a afirmat Zsolt Molnar, presedintele Comisiei de ancheta.

In schimb, liderul Jobbik, Gabor Vona, a denuntat o campanie de discreditare a formatiunii nationaliste.

Potrivit lui Vona, vicepresedintele SUA, Joseph Biden, i-ar fi cerut premierului Viktor Orban sa diminueze influenta pe scena politica a Jobbik, argumentand ca este "ciudat" ca ancheta privind activitatile lui Kovacs a inceput in anul 2009 iar cazul a fost facut public abia in campania premergatoare scrutinului europarlamentar.

Biroul Procurorului-sef al Ungariei a anuntat saptamana trecuta ca a cerut presedintelui Parlamentului European (PE) sa ridice imunitatea parlamentara a eurodeputatului Jobbik Bela Kovacs, suspectat ca spioneaza institutii europene in favoarea Rusiei, potrivit ziarului Magyar Nemzet.