Locuitorii din Transnistria, regiune separatista prorusa a Republicii Moldova, vor o recunoastere, afirmand ca s-au saturat "sa traiasca intr-o tara care nu exista in ochii lumii", asa cum afirma o tanara, relateaza AFP, intr-un reportaj realizat in aceasta zona, citat de Mediafax.

Dupa alipirea Crimeei la Rusia, Republica Moldova si NATO s-au declarat ingrijorate sa vada aceasta limba de pamant cu 500.000 de locuitori devenind un nou punct fierbinte la portile Uniunii Europene. Aproximativ 1.500 de militari rusi stationeaza aici de mai multi ani in pofida dorintei Chisinaului.

La Tiraspol, "capitala" acestei Republici pe care nu o recunoaste niciun stat, ciresii sunt in floare, iar familiile se plimba pe bulevardul principal, de-a lungul monumentelor ridicate in onoarea fostei Uniuni Sovietice si a panourilor ornamentate cu emblema "nationala", o secera si un ciocan inconjurate de spice de grau si struguri.

Supermarketurile foarte moderne ale grupului privat Sheriff, gigantul economiei locale, sunt de asemenea foarte frecvente.

Dar conflictul din Ucraina provoaca angoasa, a constatat o echipa a AFP care a putut merge in acest teritoriu unde accesul presei straine este restrans.

"Ne este teama"

"Suntem foarte ingrijorati. Multi dintre noi avem familia in Ucraina. Suntem foarte dependenti de aceasta tara pentru tot felul de produse", subliniaza Elena Rotari, care vinde legume in piata centrala.

"Ne este tuturor teama de razboi", afirma Olga Zagujelskaia, in varsta de 49 de ani, o profesoara intalnita la postul de frontiera Kuciurgan-Pervomaisk, principalul punct de trecere, inca deschis, intre Ucraina si Transnistria.

Potrivit Tiraspolului, ucrainenii au inasprit controalele de teama unor infiltrari proruse.

"Dar Republica noastra, la nivel de stat, nu se va implica in afacerile interne din Ucraina", sustine presedintele Evgheni Sevciuk intr-un interviu exclusiv pentru AFP.

In aceasta enclava care numara 30 la suta rusi, 28 la suta ucraineni si 40 la suta moldoveni, conflictul din Ucraina trezeste amintiri dureroase privind razboiul civil care a provocat moartea a 800 de persoane in 1992.

Ingrijorata de o disparitie a Rusei in R.Moldova romanofona, Transnistria s-a separat de aceasta in 1990, pe fondul destramarii URSS.

"Stim ce este razboiul. Este trist sa vedem frati luptand unii impotriva altora in Ucraina", sustine Zagujelskaia.

Surori "inamice", Republica Moldova si Transnistria sunt separate de Nistru.

Pe malul stang, Tiraspolul viseaza la o uniune vamala cu Moscova. Statuia lui Lenin troneaza in fata "Sovietului Suprem" (Parlamentul), iar serviciile de securitate foarte active sunt in continuare numite KGB.

Pe malul drept, Republica Moldova se pregateste sa semneze un Acord de Asociere cu Uniunea Europeana.

De fiecare parte, mii de cetateni si-au pastrat pasapoartele emise de URSS, care sunt inca valabile.

"Rusia ne-a ajutat intotdeauna"

Paradoxal, in pofida retoricii separatiste, clubul de fotbal Sheriff Tiraspol joaca in campionatul moldovean si companiile din Transnistria se inregistreaza la Chisinau pentru a exporta.

Cetatenii se descurca: pasaportul lor transnistrean nefiind valabil in alta parte, ei au recurs la documente moldovenesti, rusesti sau ucrainene.

Saptamana trecuta, Tiraspolul a cerut Moscovei si ONU recunoasterea independentei, votata printr-un referendum de 97 la suta din populatie in 2006.

Asezat la biroul sau, sub o fotografie a lui Vladimir Putin, Sevciuk refuza sa "speculeze" cu privire la alipirea la Rusia. In trecut, el a "visat totusi sa fie impreuna" cu Rusia.

Putin s-a limitat sa aminteasca faptul ca Transnistria trebuie sa isi poata "decide propria soarta" fara a recunoaste oficial aceasta enclava care nu are nicio frontiera comuna cu Rusia.

Kremlinul nu are niciun interes sa alipeasca Transnistria la Rusia, apreciaza analistul politic Konstantin Kalasev.

"Viitorul nostru este Rusia. Ea ne-a ajutat intotdeauna", crede totusi Rotari la Tiraspol.

Moscova tine sub perfuzie economia locala, cu o sustinere de aproape un miliard de dolari pe an (concesii privind gazele si ajutor umanitar), potrivit presedintelui Parlamentului Mihail Burla citat de presa locala.

Kremlinul plateste un supliment de 15 dolari pentru pensii, care le depasesc astfel pe cele din R.Moldova.

"Presa pe care o primim aici este rusa sau prorusa, aceasta influenteaza opinia", marturiseste o tanara locuitoare sub acoperirea anonimatului.

Inchiderea unor forumuri de Internet a fost, de asemenea, criticata.

Intr-o enclava in care salariul mediu este de aproximativ 200 de euro pe luna, zeci de mii de persoane au emigrat. Exista in prezent mai multi pensionari decat persoane active.

Pentru Galina Mihailova, tanara jurista intr-un ONG de ajutor social, "fie ca este stat independent, fie ca este cu R.Moldova sau Rusia de care eu ma simt mai aproape, important este sa fie recunoscut, fixat. Altfel, oamenii vor continua sa plece".