Presedintele bulgar Rosen Plevneliev a cerut, sambata, deschiderea completa a arhivelor serviciilor secrete comuniste, dupa aproape 25 de ani de la inlaturarea de la putere a regimului, care a avut loc la 10 noiembrie 1989, transmite Mediafax citand AFP.

"Dupa 25 de ani, nu mai este necesar sa pastram secrete (...). Toti cetatenii, elevii si studentii au dreptul sa afle (...) adevarul despre puterea totalitara", a subliniat el, intr-o declaratie transmisa simultan la radio si televiziune.

Plevneliev, un conservator, a afirmat ca absenta unei analize aprofundate a totalitarismului reprezinta drept "cea mai mare slabiciune a tranzitiei" postcomuniste.

Din 2007, o comisie deschide sistematic dosarele unor ministri, diplomati, candidati la alegeri, jurnalisti si antreprenori.

Legea aflata in vigoare - pe care mai multi deputati, in special socialisti, doresc sa o suspende - prevede ca arhivele serviciilor secrete sa fie publicate pe Internet.

Bulgaria a comemorat, sambata, victimele regimului comunist. La 1 februarie 1945, un tribunal comunist a condamnat la moarte ministri, 67 de deputati, dar si pe regentii si consilierii regali ai ultimului rege bulgar Simeon al II-lea.

In perioada 1945-1946, acest tribunal a condamnat in total 11.000 de persoane, dintre care 2.816 la moarte si 1.233 la inchisoare pe viata, a amintit sambata pentru agentia Focus Drago Mihalev, presedintele Uniunii Victimelor Represiunii.