Coreea de Nord a instalat prima treapta a unei rachete cu raza lunga pe care intentioneaza sa o lanseze in decembrie, a anuntat luni agentia sud-coreeana Yonhap, iar emisarul special al Seulului in domeniul nuclear urmeaza sa se deplaseze in Statele Unite pentru a se intalni cu omologul sau american in Statele Unite, informeaza AFP. Dupa ce Japonia a inceput sa desfasoare rachete sol-aer de tip Patriot anticipand o viitoare lansare a unei rachete, administratia de la Moscova a cerut Coreei de Nord sa revina asupra deciziei, mai arata agentia de presa citat.

Prima treapta a fost instalata in poligonul Sohae (nord-vest), unde a fost efectuata lansarea esuata a unei rachete cu raza in aprilie 2012, precizeaza Yonhap, care citeaza o sursa din cadrul Guvernului sud-coreean.

Emisarul special al Coreei de Sud pentru domeniul nuclear, Lim Sung-nam, se intalneste luni cu ambasadorii Chinei, Rusiei si Japoniei luni, la Seul, pentru a discuta lansare, a adaugat oficialul guvernamental.

De asemenea, Lim Sung-nam urmeaza sa efectueze marti o vizita in Statele Unite, pentru a discuta despre acest subiect cu omologul sau american Glyn Davies. "Calatoria lui Lim Sung-nam are drept obiectiv discutarea despre raspunsul la lansarea unei rachete cu raza lunga de actiune de catre nord-coreeni", a precizat un oficial guvernamental pentru AFP.

Administratia de la Moscova a cerut Coreei de Nord sa revina asupra deciziei de a lansa o racheta pentru a plasa pe orbita un satelit de observare a Pamantului, cerandu-i sa respecte o decizie a Consiliului de securitate al ONU, informeaza AFP

"Cerem guvernului Coreei de Nord să își reanalizeze decizia de a lansa o racheta folosind tehnologia rachetelor balistice", a anuntat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-o declarație de presa.

"Ne-am adresat in repetate randuri partii nord-coreene spunându-le că este inacceptabil sa ignord Rezoluția 1874 a Consiliului de Securitate al ONU, care interzice fără echivoc Coreei de Nord sa lanseze rachete", a precizat ministerul.

Astfel, Rusia "spera că Coreea de Nord, în calitate de membru al Organizației Națiunilor Unite, va pune în aplicare deciziile Consiliului de Securitate al ONU, obligatorii pentru toți membrii acestei organizații", se mai arata in declaratia Ministerului Afacerilor Externe.

Phenianul a anuntat sambata ca prevede lansarea unei rachete cu raza lunga de actiune in vederea plasarii pe orbita a unui satelit de observare terestra in perioada 10-22 decembrie, in urma unei analize efectuata de oameni de stiinta "asupra unor erori comise la precedenta lansare, in aprilie". O sursa oficiala a declarat pentru AFP ca Japonia a inceput sa desfasoare rachete sol-aer de tip Patriot anticipand o viitoare lansare a unei rachete.

Nord-coreenii i-au avertizat pe vecinii lor ca lansarea va fi efectuata undeva in intervalul orar local 7:00 (22:00 GMT/0:00, ora Romaniei) si 12:00 (3:00GMT/5:00, ora Romaniei), in cadrul unei ferestre de timp prevazute, a precizat un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean de Externe, citat de agentia de presa sud-coreeana.

Potrivit unei notificari transmise de Phenian, prima treapta se va prabusi in Marea Galbena, in largul coastei vestice a Peninsulei coreene, iar a doua treapta va cadea in mare la aproximativ 190 de kilometri est de Filipine.

In luna aprilie Coreea de Nord a incercat plasarea pe orbita a unui satelit cu o racheta denumita Unha-3, dar incercarea a esuat, oficialii nord coreeni refuzand sa precizeze cauzele esecului.

La acea data, Statele Unite si aliatii sai, inclusiv Coreea de Sud si Japonia vedeau prin aceasta actiune o incercare mascata de testare a unei rachete balistice cu raza lunga de actiune si cereau regimului nord-coreean sa renunte la el. In replica, regimul nord-coreean a avertizat ca nu va renunta "niciodata" la dreptul de a lansa "un satelit pasnic".