Japonia si Filipine a intrat joi in alerta din cauza lansarii iminente a unei rachete nord-coreean a carei traiectorie ar urma sa fie in apropierea teritoriilor lor.

"Suntem pregatiti pentru orice eventualitate", a declarat presei prim-ministrul japonez, Yoshihiko Noda.

Guvernuljaponeza format o celula de criza.Functionarisi expertis-au reunitintr-un birouspecial de la guvern pentru a colecta sianalizainformatiiin zileleurmatoare, scrie AFP.

Autoritatile ausfatuitlocuitoriide pe insulajaponeza Ishigaki, aflata pe traiectoria rachetei, sa nu stea afara dupa lansarea ei si sa nu se apropie de eventuale resturicare ar putea cadea pesol, din cauzapericulozitatiilor.

Coreea de Nord avertizase ca ar putea lansa o racheta Unha-3 in perioada 12-16 aprilie, intre orele 7:00 si 12:00 dupa ora locala, (22:00- 03:00 GMT) cu scopul de a plasa pe orbita un satelit civil pentru observarea Pamantului.

Dar, Statele Unite si aliatii sai, inclusiv Coreea de Sud si Japonia vad prin aceasta actiune o incercare mascata de testare a unei rachete balistice cu raza lunga de actiune si cer regimului nord-coreean sa renunte la el. In replica, regimul nord-coreean a avertizat ca nu va renunta "niciodata" la dreptul de a lansa "un satelit pasnic".