Ultimul termen in dosarul lui Anders Behring Breivik, acuzat de uciderea a 77 de persoane in iulie 2011, se judeca vineri cand apararea isi sustine pledoaria finala in fata instantei. Avocatul lui Breivik a pledat pentru "pedeapsa cea mai indulgenta posibil" pentru clientul sau solicitand, totodata, respingerea internarii acestuia intr-un centru psihiatric cerute joi de Parchet, informeaza AFP. Verdictul este asteptat pe data de 20 iulie sau pe 24 august.

Anders Breivik in ultima zi de procesFoto: Agerpres/AP

Vineri, dupa 10 saptamani de proces, avocatul lui Anders Breivik, Geir Lippestad, si-a inceput pledoaria de incheiere putin dupa ora locala 9:00 (7:00 UT/10:00 ora Romaniei) in sala 250 a Tribunalului din Oslo.

Breivik, imbracat in costum negru, camasa alba si cravata bleu, a fost adus cu catuse la maini in sala de judecata. De data aceasta, teroristul nu a mai adresat salutul extremei dreapta (mana intinsa cu pumnul strans) publicului, precum la finalul primei zile de audieri.

Cu putin inainte de inceperea sedintei, unul dintre avocatii acuzatului, Vibeke Hein Baera, a declarat pentru AFP ca, in ceea ce priveste cererea de achitare, Breivik "stie ca este doar o solicitare tehnica, foarte departe de a fi posibila".

Geir Lippestad trebuie sa ceara achitarea lui Breivik, pozitie pe care chiar si avocatul a prezentat-o anterior drept nerealista. Solicitarea este impusa de procedura pentru ca acuzatul a pledat nevinovat, desi si-a recunoscut faptele.

La finalul interventiei de circa doua ore si jumatate, Geir Lippestad, a cerut ca Breivik sa primesca "pedeapsa cea mai indulgenta posibil".

Avocatul a argumentat, totodata, ca Breivik este suficient de sanatos psihic pentru a fi considerat responsabil penal de atacurile din 22 iulie 2011, astfel incat solicitarea Parchetului de internare intr-o institutie psihiatrica ar trebui respinsa.

Sanatatea mintala a lui Breivik, declarat psihotic in urma unei prime evaluari psihiatrice oficiale si contrazisa apoi de o contraexpertiza, a fost problema centrala a procesului. Acuzatul vrea sa fie recunoscut ca fiind responsabil din punct de vedere penal astfel incat, dupa cum sustine chiar el, ideologia sa islamofoba, sa nu fie desconsiderata de un diagnostic.

Anders Breivik a precizat anterior ca o internare intr-o institutie psihiatrica ar fi "mai rea decat moartea", astfel inca va incerca miercuri sa contrazica concluziile primei evaluari psihiatrice ce contine, potrivit lui, "peste 200 de minciuni".

Vineri, la finalul procesului, ar putea avea interventii si cinci supravietuitori ori reprezentanti ai familiilor victimelor.

Procurorii norvegieni au cerut joi internarea lui Breivik intr-o institutie psihiatrica, apreciind ca exista suficiente indoieli cu privire la sanatatea mintala a acuzatului pentru a putea fi considerat iresponsabil penal.

Parchetul a prezentat si o cerere subsidiara pentru 21 de ani de detentie preventiva - pedeapsa maxima care poate fi prelungita pe termen nelimitat daca individul este considerat periculos - pentru cazul in care Curtea va stabili ca Breivik este responsabil.

Pe 22 iulie 2011, Breivik a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenti, deschizand focul intr-o tabara de vara a Miscarii Tineretului Laburist, pe Insula Utoya, imediat dupa ce a ucis alte opt persoane, intr-un atentat cu bomba vizand sediul Guvernului din capitala norvegiana Oslo.

Procesul lui Anders Breivik: