Procesul extremistului Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane, anul trecut, in Norvegia, a inceput luni in sala numarul 250 a tribunalului din Oslo, relateaza AFP.

Salutul nazist al lui Anders Behring BreivikFoto: Agerpres/AP

Breivik a intrat in sala de judecata si, dupa ce i s-au scos catusele, a adresat un salut nazist publicului format din familiile victimelor, supravietuitori si ziaristi. Acest salut, dupa cum explica el in manifestul sau, reprezinta "forta, onoarea si dispretul in fata tiranilor marxisti din Europa".

Ora 16:20 Judecatoarea Wenche Elizabeth Arntzen a pronuntat luni finalul primei zile de audieri in procesul lui Anders Behring Breivik.

Dupa ce a ascultat explicatiile preliminare ale acuzarii si reactiile apararii si ale partilor civile, judecatoarea a suspendat procesul pana marti, data la care Breivik ar urma sa inceapa sa-si explice gestul criminal.

Ora 15:45 Procurorul Svein Holden a prezentat un film al camerelor de supraveghere, inedita pana in prezent, cu explozia provocata de Anders Behring Breivik la Oslo, si in care se vad persoane indeptandu-se spre camioneta in momentul in care aceasta explodeaza, in apropierea sediului guvernului.

Breivik nu a arat niciun semn de emotie in timpul prezentarii acestui film, dar familiile victimelor au scos un tipat de durere in momentul in care bomba a explodat.

Breivik, in varsta de 33 de ani, a amplasat o camioneta incarcata cu explozibil in centrul orasului Oslo, langa cladirea care adaposteste sediul guvernului. Explozia s-a soldat cu opt morti.

Breivik, in lacrimi

Breivik, in lacrimi

Foto: Agerpres/AP

Ora 13:20 Anders Behring Breivik a izbucnit in lacrimi in momentul in care a vizionat filmul de 12 minute pe care l-a difuzat in ziua atacurilor.

Cu chipul inrosit de emotie, Breivik a inceput sa planga in momentul in care tribunalul a proiectat pe un ecran filmul ce prezinta fotografii si desene, aratand in special integristi musulmani.

Ora 12:00 Behring Breivik a pledat nevinovat, afirmand ca a actionat in "legitima aparare".

"Recunosc faptele dar nu imi recunosc vinovatia" in sens penal, a spus el.

Prima parte a procesului a fost intrerupta, dupa o ora si jumatate, pentru 20 de minute.

Contrar uzantelor, Breivik a ramas asezat pe scaun in momentul in care judecatoarea a iesit, un semn al respingerii legitimitatii acestei curti.

Ora 10:20 Anders Behring Breivik a respins legitimitatea tribunalului si s-a prezentat drept scriitor, in momentul in care judecatoarea l-a intrebat ce meserie are.

Breivik a refuzat sa-si prezinte identitatea si data nasterii dar a corectat-o pe judecatoare in momentul in care aceasta a afirmat ca nu are un loc de munca: "Acest lucru nu este adevarat", a spus el. "Sunt scriitor", a precizat el, adaugand ca scrie o carte din inchisoare.

Procesul a inceput la ora 09,00 (07,00 GMT) iar prima zi va fi consacrata citirii actului de acuzare si a remarcilor preliminare ale ministerului public, care il acuza pe Breivik de "acte teroriste", dar acuzatul va avea si el ocazia sa se pronunte asupra vinovatiei sale.

In sala se afla aproximativ 200 de persoane - jumatate rude ale victimelor sau persoane care au reusit sa scape din masacru, jumatate ziaristi. Breivik a intrat cu cateva minute inainte ca judecatoarea Wenche Elizabeth Arntzen sa deschida procesul.

Patru experti in psihiatrie insarcinati cu observarea lui Breivik pe parcursul procedurii judiciare si procurorii se aflau deja in sala.

Procurorul Inga Bejer Engh a citit dupa aceea actul de acuzare si numele celor opt victime decedate dupa explozia unei masini in apropiere de sediul guvernului.

In acest timp, Breivik si-a mentinut privirea in jos, parand sa citeasca un document.

Ulterior, procurorul a revenit asupra masacrului din insula Utoeya, unde Breivik a ucis 69 de tineri, majoritatea decedand dupa ce au fost impuscati cu sange rece in cap.

In sala domnea o tacere aproape religioasa si nu se auzea decat litania numelor enumerate de procuror. Breivik a ramas cu capul aplecat.

Avocatul sau, Geir Lippestad, a spus ca va pleda nevinovat: desi recunoaste faptele, Breivik spune ca a actionat in legitima aparare impotriva "tradatorilor patriei" vinovati, potrivit asasinului, de vanzarea societatii norvegiene catre Islam si multiculturalism.

Principalul semn de intrebare in acest proces, care va dura 10 saptamani, este legat de sanatatea mentala a acuzatului.

Declarat iresponsabil penal de un prim raport psihiatric anul trecut, acuzatul a fost declarat ulterior sanatos si deci responsabil din punct de vedere penal de o contra-expertiza ale carei rezultate au fost publicate in 10 aprilie.

Cei cinci judecatori ai tribunalului din Oslo urmeaza sa se pronunte asupra acestei delicate chestiuni, in verdictul care ar putea fi pronuntat in iulie.

Daca Breivik este considerat responsabil penal, risca o pedeapsa de 21 de ani de inchisoare, care va putea fi prelungita atat timp cat acesta este considerat periculos.

In caz contrar, va fi supus unui tratament psihiatric intr-un spital de maxima securitate, posibil pe durata intregii vieti.