Anders Behring Breivik, judecat pentru moartea a 77 de persoane, a fost descris, marti, de prietenul sau din copilarie, drept un tanar "tolerant" si "amabil", informeaza AFP. Prezent in tribunal in calitate de martor, prietenul din copilarie a lui Breikiv a declarat ca nu stia ca acesta era extremist si l-a prezentat drept un om obisnuit, inteligent, bun la scoala si sociabil care a inceput sa se izoleze dupa terminarea liceului.

In cea de a 26-a zi a procesului, printre martori s-a numar o persoana care il cunoaste pe acuzat de mai mult de 20 de ani. "Nu iesea prea des", a declarat martorul, in varsta de 32 de ani. "Era destul de tolerant si nu cauta niciodata scandal", a adaugat barbatul, precizand ca au existat totusi cateva episoade violente.

"Nu l-am cunoscut niciodata ca fiind extremist", a declarat martorul.

Martorul l-a prezentat pe Breivik drept o persoana foarte preocupata de aspectul fizic. Astfel, la varsta de 20 de ani (in 1999), Breivik a suferit o operatie estetica la nas pentru a-l face sa arate "mai arian". Informatia nu le-a dat de gandit prietenilor sai care au ras de vanitatea lui Breivik care folosea, de asemenea, pudra cosmetica.

La randul sau, extremistul in varsta de 33 de ani, care sustine ca a pornit o cruciada impotriva "invaziei musulmane" si multiculturalismului din Europa, a declarat ca nasul i-a fost spart de un pakistanez, in timpul unui atac, insa niciunul dintre prietenii sai nu isi aminteste acel episod.

Potrivit martorului, de profesie pompier, Breivik era "un pic speciala" in acea vreme, optand pentru un stil vestimentar foarte personal, spre exemplu, purtand ochelari de soare in baruri pe timp de noapte.

Relatia dintre martor si Breivik s-a racit dupa ce acesta din urma s-a mutat in strainatate, in 2003. Ulterior, Breivik a inceput sa se izoleze.

Martorul a mai explicat ca s-a intalnit foarte rar cu Breivik dupa intoarcerea acestuia in Norvegia, in 2008. Acuzatul a ales apoi sa se izoleze aproape complet din grupul de prieteni.

Cei doi barbati s-au intalnit ultima oara in aprilie 2011. "Nu am observat nimic special", a declarat pompierul.

Trei luni mai tarziu, Breivik a ucis 77 de persoane. Pe 22 iulie, Anders Behring Breivik, dusman declarat al multiculturalismului si "invaziei musulmane" in Europa, a detonat o bomba in fata sediului Biroului primului-ministru Jens Stoltenberg, un atac soldat cu opt morti. Ulterior, el a mers pe Insula Utoya, situata la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde, imbracat in politist, a deschis focul timp de o ora si jumatate, omorand alte 69 de persoane, in cel mai grav masacru comis in Norvegia de la al Doilea Razboi Mondial.

Procesul lui Anders Breivik: