Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane in Norvegia, a abordat miercuri problema sanatatii sale mentale pentru a incerca sa dovedeasca faptul ca este sanatos si responsail penal, informeaza AFP. Anders Breivik a atacat raportul psihiatric in care este neclarat inapt, insistand ca este bazat pe "inventii rele" ce intentioneaza sa il prezinte ca pe o persoana irationala si lipsita de inteligenta, relateaza The Telegraph.

"Nu sunt eu persoana despre care se vorbeste in acel raport" a declarat Breivik in fata judecatorilor. Pentru un activist politic, cel mai rau lucru care se poate intampla este sa ajunga intr-un ospiciu. Acest lucru ar discredita tot ceea ce sustin", a adaugat inculpatul.

In infatisarea de miercuri, Breivik nu a dat semne ca si-ar regreta actiunile in pofida faptului ca a audiat marturiile unor persoane ranite in explozia de la sediul guvernului norvegian. Extremistul a afitmat ca partidul laburist norvegian ar trebui sa isi ceara scuze pentru suferintele provocate.

Breivik a sustinut ca cei doi psihiatri care au realizat evaluarea au fost influentati de atacuri astfel incat expertiza lor nu este impartiala.

"Nu au calificarea de a evalua activistii politici violenti", a adaugat Breivik, criticand apoi si contraexpertiza psihiatrica ce il declarat responsabil, pe motiv ca il descrie drept "narcisist" si considera reteaua anti-musulmana din care Breivik face parte drept "o fantezie".

Declarat psihotic de o prima expertiza oficiala iar mai apoi sanatos de o contraexpertiza, Breivik (33 de ani) vrea sa fie recunoscut ca fiind responsabil din punct de vedere penal astfel incat, dupa cum sustine chiar el, ideologia sa islamofoba, sa nu fie desconsiderata de un diagnostic.

Anders Breivik a precizat anterior ca o internare intr-o institutie psihiatrica ar fi "mai rea decat moartea", astfel inca va incerca miercuri sa contrazica concluziile primei evaluari psihiatrice ce contine, potrivit lui, "peste 200 de minciuni".

"Nu sunt un caz psihiatric si sunt responsabil din punct de vedere penal", a declarat Breivik, vineri, in a cincea zi a procesului.

Raportul primei expertize, realizate in noiembrie, concluzioneaza ca Breivik este "psihotic", suferind de "schizofrenie paranoida", diagnostic pe care inculpatul l-a calificat drept "o umilinta". Raportul contraexpertizei l-a declarat sanatos pe Breivik, insa comisia de medicina legala le-a cerut, saptamana aceasta, realizatorilor raportului informatii suplimentare pe motiv ca acesta are lipsuri.

"Daca eram un «djihad-ist» cu barba, nici nu as fi fost supus unei expertize psihiatrice. Dar pentru ca sunt un militant nationalist, sunt victima unui rasism grav", a declarat Breivik luni, in fata judecatorilor. "Incearca sa discrediteze toate lucrurile in care cred", a adaugat inculpatul.

Daca judecatorii considera ca Breivik nu este responsabil penal, acesta risca internarea pe viata intr-un ospiciu. Declarat responsabil, Breivik ar urma sa fie condamnat la 21 de ani de inchisoare, iar pedeapsa ar putea fi prelungita atata timp cat acesta este considerat un pericol.

In sedinta de miercuri, inainte ca inculpatul sa isi prezinte cazul pe tema sanatatii sale mentale, tribunalul din Oslo a audiat marturiile unor persoane ranite de bomba pe care Breivik a plasat-o in apropiere de sediul guvernului pe data de 22 iulie 2011. Bomba de 950 de kilograme a provocat moartea a 8 persoane si a ranit grav alte 9.

Dupa explozia de la sediul guvernului norvegian, Breivik a deschis focul asupra unor tineri laburisti reuniti pentru o tabara de vara pe Insula Utoya, omorand 69 dintre acestia.

Procesul lui Anders Breivik: