In cea de-a cincea zi a procesului sau, Anders Behring Breivik a afirmat ca in circumstante normale este "o persoana simpatica" si ca intelege ca faptele sale sunt "ingrozitoare", drept pentru care nici nu poate "concepe cum este pentru ceilalti". El a vorbit de asemenea despre pregatirea psihica si mecanismul sau de aparare specific "razboiului", relateaza BBC.

Breivik in cea de-a cincea zi de procesFoto: Agerpres/AP

UPDATE Ulterior, Breivik a povestit cum i-a impuscat "in cap" pe tinerii din insula Utoya, care erau "paralizati".

Corespondentul BBC aflat in tribunalul din Oslo a relatat ca descrierea pe care Breivik a facut-o despre faptele sale a fost "greu de ascultat", nu numai pentru victime sau rude, dar si pentru jurnalisti.

Breivik a povestit ca a intrat intr-o cafenea unde mai multi oameni se ascunsesera dupa ce auzisera impuscaturi. "Unii dintre ei erau complet paralizati. Nu puteau fugi. Doi dintre ei stateau incolaciti. Oamenii implorau sa le fie crutata viata. I-am impuscat in cap."

Breivik a povestit ca in 2006 a pornit intr-un program de "dezumanizare" pentru a se putea pregati de atacuri si si-a construit un mecanism de protectie.

"Sunt fapte ingrozitoare, barbare si nici nu pot concepe cum este pentru ceilalti", a spus el.

El a declarat ca soldatii trebuie sa adopte o atitudine similara in fata talibanilor daca vor sa poata sa ii atace. "Am avut aceasta strategie de dezumanizare fata de cei pe care i-am considerat o tinta legitima. Daca nu o foloseam, nu puteam sa fac asta."

Intrebat daca poate simti tristete, a raspuns "Da" si a precizat ca inmormantarea fratelui unui prieten a fost "cea mai trista zi". "Cred ca aveam tipare emotionale normale pana in 2006 cand m-am lansat in acest antrenament".

Inainte, el a declarat ca fusese "foarte sociabil" dar dupa s-a izolat de cei mai apropiati jucandu-se pe computer. Breivik dezvaluise in trecut ca si-a petrecut mare parte din anul 2006 jucandu-se World of Warcraft chiar si 16 ore pe zi.

De asemenea, Breivik a mai afirmat ca Japonia si Coreea de Sud sunt statele ideale, pentru ca "au luat masuri impotriva multiculturalismului si marxismului in anii 1970".

In plus, a dezvaluit ca si-a luat reteta pentru bomba de pe internet, studiind bombardamentul din Oklahoma City din 1995 si atacul din 1993 de la World Trade Center.

In marturia de joi, Breivik a facut cea mai socanta afirmatie a sa din acest proces pana in prezent, spunand ca spera sa ii ucida pe toti cei aflati in insula Utoya, circa 500 de persoane, si ca bomba sa ucide intreg guvernul. De asemenea, a spus ca planuia sa il decapiteze pe fostul premier Gro Harlem Brundtland in timpul atacului din insula si sa posteze clipul pe internet, dar acesta plecase pana cand a ajuns el.

Principalele ziare din Norvegia au ales sa nu puna aceasta marturie a lui Breivik pe primele pagini de vineri.

Marturia lui Breivik urmeaza sa se incheie luni. Intreg procesul va dura circa 10 saptamani.