O tanara care a supravietuit atacului lui Anders Breivik pe insula Utoya a relatat la procesul acestuia din Oslo ca a reusit sa ramana in viata pentru ca s-a ascuns sub cadavrul unei alte victime, potrivit BBC.

Ingvild Leren Stensrud, in varsta de 17 ani, a povestit curtii despre "secundele ingrozitoare" pe care le-a trait asteptandu-l pe Breivik sa iasa din cafeneaua unde impuscase mortal 13 oameni.

Apoi a folosit telefonul fetei pentru a incerca sa sune la urgente.

Ea a explicat ca mai intai a auzit focuri de arma cand mergea in cladirea principala de pe insula pentru a-si recupera incarcatorul de telefon. Nu a realizat ce se auzea, insa in momentul in care oamenii au inceput sa alerge a facut si ea la fel.

A intrat in cafenea si s-a ascuns in spatele unui pian. Breivik a venit dupa ei.

Stensrud impreuna cu alta fata au fost impuscate. Cand aceasta din urma a cazut peste ea, a ramas ascunsa sub trupul ei pana cand impuscaturile au incetat.

"Au fost secunde ingrozitoare", a spus ea in timp ce cei aflati in sala de judecata urmareau imagini cu cladirea unde se intamplasera atacurile.

Cand a ridicat privirea, a mai vazut doi supravietuitori in camera.

Breivik nu a arata nicio emotie in timp ce tanara povestea ca a incercat sa sune la politie cu mobilul fetei decedate insa nu a reusit.

Marti, curtea a ascultat marturia supravietuitoarei Ina Rangoenes Libak, impuscata de patru ori - in cap, piept si maxilar - si care se ascunsese de asemenea in spatele pianului. Ea a povestit ca reusit sa alerge pe un coridor si ca se gandea "asa se simte cand mori".

Pe 22 iulie, Anders Behring Breivik, dusman declarat al multiculturalismului si "invaziei musulmane" in Europa, a detonat o bomba in fata sediului Biroului primului-ministru Jens Stoltenberg, un atac soldat cu opt morti. Ulterior, el a mers pe Insula Utoya, situata la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde, imbracat in politist, a deschis focul timp de o ora si jumatate, omorand alte 69 de persoane, in cel mai grav masacru comis in Norvegia de la al Doilea Razboi Mondial.

Procesul lui Anders Breivik: