O explozie puternica s-a produs vineri in apropierea unor cladiri guvernamentale din capitala norvegiana Oslo, transmite Reuters. 7 persoane au fost ucise si mai multe ranite in deflagratie. Potrivit informatiilor oferite de martori, suflul exploziei a spart aproape toate ferestrele imobilului unde se afla biroul premierului norvegian Jens Stoltenberg. Seful Executivului nu se afla insa in birou in momentul producerii exploziei si nu este ranit.

Foto:

Un tanar norvegian, camuflat cu un palton cu insemnele politiei,a deschis focul la o intrunire a aripii de tineret a partidului premierului Jens Stoltenberg, in apropiere de Oslo, la scurt timp dupa explozia din centrul capitalei, ucigand 80 de persoane (utlimul bilant) si ranind alte persoane. Oficalitatile au confirmat ca tanarul este norvegian si ca a fost arestat.

Bilantul total al celor doua atacuri se ridica la cel putin 87 de morti (dintre care 7 in urma deflagratiei din apropiere de centrul capitalei si cel putin 80 pe insula Utoya).

Autoritatile norvegiene cred ca exploziile si atacul armat de pe insula ar avea acelasi autor, transmite CNN. Desi atentatul fusese revendicat de catre gruparea Ansar al-Jihad al-Alami, politia spune ca nu este vorba despre un atentat terorist cu implicatii internationale.

UPDATE: Cotidianul norvegian Aftenposten, citeaza surse din interiorul anchetei, care sustin ca agresorul arestat de catre politie este Anders Behring Breivik, in varsta de 32 de ani. Potrivit televiziunii TV2, suspectul are legaturi cu extrema-dreapta.

Atentie: Fotografiile sunt socante!

UPDATE (ora 07:54): Primul-ministru Jens Stoltenberg va sustine o conferinta de presa la ora locala 08:00 (09:00, ora Romaniei), anunta televiziunea publica NRK.

UPDATE (ora 07:30): Anumite "comentarii" postate de suspect pe internet sugereaza ca "acesta are unele convingeri politice anti-musulmane, inclinate spre extrema-dreapta, insa este prea devreme pentru a ne da seama daca acesta a fost motivul pentru actiunile sale", a declarat comisarul de politie Sveinung Sponheim la postul public de televiziune NRK.

UPDATE (ora 07:18): Tanarul de 32 de ani suspectat de comiterea dublului atac de vineri are "convingeri ostile islamului", a declarat politia norvegiana, fara a dezvalui insa motivele pentru care barbatul a comis atacurile, informeaza AFP.

UPDATE (ora 06:04): Surse independente au confirmat identitatea agresorului pentru cotidianul norvegian Verdens Gang, care atesta, de asemenea, ca este vorba despre Anders Behring Breivik. Verdens Gang informeaza ca politia a perchezitionat apartamentul mamei lui Breivik si ca barbatul detine trei arme inregistrate pe numele lui si nu are alta pregatire militara in afara de stagiul obligatoriu.

UPDATE (ora 05:44): Potrivit publicatiei norvegiene Dagbladet, pe data de 17 iulie Anders Behring Breivik ar fi postat pe contul sau de Twitter urmatoarele cuvinte, parafranzandu-l pe filosoful John Stuart Mill: "Un om care are o convingere este egal, ca forta, cu 100.000 de oameni care nu sunt manati decat de interes". Jurnalistii de la Dagbladet confirma, de asemenea, faptul ca Breivik face parte din Ordinul Masonic.

UPDATE (ora 05:31): Bilantul exact al dublului atentat este de cel putin 87 de morti, dintre care cel putin 80 pe insula Utoya si 7 in exploziile din apropiere de centrul capitalei, potrivit celor mai recente informatii furnizate de catre politia norvegiana, anunta AFP.

UPDATE (ora 05:29): Cotidianul norvegian Aftenposten, citeaza surse din interiorul anchetei, care sustin ca agresorul arestat de catre politie este Anders Behring Breivik, in varsta de 32 de ani. Autoritatile refuza insa, in continuare, sa ii confirme identitatea. Potrivit Aftenposten, Behring Breivik a postat mesaje controversate pe forumurile de discutii online, in care s-a descris ca fiind "anti-islamic" si "nationalist". Pe pagina sa de Facebook, Breivik sustine ca este crestin si conservator. Sursele Aftenposten sustin ca barbatul este membru al Ordinului Masonic.

Anders Behring Breivik, presupusul agresor responsabil de atentatele de la Oslo

Anders Behring Breivik, presupusul agresor responsabil de atentatele de la Oslo

Foto: Aftenposten

UPDATE (ora 05:25): Potrivit televiziunii TV2, suspectul are legaturi cu extrema-dreapta si detine doua arme inregistrate pe numele sau.

UPDATE (ora 05:15): Publicatia norvegiana Verdens Gang scrie: "Cel putin 80 de persoane au fost ucise in Utoya. Politia a anuntat numarul socant de victime intr-o conferinta de presa sustinuta in timpul noptii de vineri spre sambata. <>, a spus seful politiei din Oslo, Oystein Maeland ".

UPDATE (ora 05:05): Politia anunta ca bilantul victimelor se ridica la 80 de morti, informeaza AFP. "Avem confirmarea ca este vorba despre cel putin 80 de morti. Nu excludem posibilitatea ca numarul victimelor sa fie mai mare", a declarat purtatorul de cuvant al politiei norvegiene, Are Frykholm.

UPDATE (ora 1:55): Autoritatile norvegiene anunta ca 90 de persoane ranite au fost spitalizate, transmite BBC.

UPDATE (ora 01:25): Televiziunea publica norvegiana, NRK, ii face o descriere atacatorului, pe baza informatiilor obtinute de la politie: norvegianul are 32 de ani, este inalt, blond si vorbeste dialectul estic ("stnorsk"). Surse din interiorul politiei au declarat ca, inainte de declansarea exploziei, politia a fost informata cu privire la faptul ca "un barbat suspect imbracat in uniforma de politist da tarcoale cladirii Guvernului, intr-o furgoneta maro". Potrivit Reuters, in momentul arestarii, barbatul avea asupra sa o arma automata.

UPDATE (ora 01:12): Presedintele american nu face referire la evenimentele de la Oslo. Obama anunta esecul negocierilor cu republicanii si isi asuma responsabilitatea ridicarii plafonului de datorie. Citeste aici.

UPDATE (ora 00:55): Autoritatile norvegiene cred ca exploziile din apropiere de centrul capitalei si atacul armat de pe insula ar avea acelasi autor, transmite CNN.

UPDATE (ora 00:50): Presedintele american Barack Obama va face o declaratie la ora 01:00, ora Romaniei, anunta AFP.

UPDATE (ora 00:32): Potrivit politiei norvegiene, pe insula s-au gasit doua dispozitive explozive nedetonate. Autoritatile nu au oferit detalii cu privire la natura substantelor explozive folosite.

UPDATE (ora 00:30): CNN citeaza surse din cadrul politiei norvegiene, care realizeaza o descriere a modului in care ar fi actionat atacatorul de pe insula. Imbracat in politist, barbatul s-ar fi infiltrat printre membrii unui grup de adolescenti cu varste cuprinse intre 15 si 16 ani, speriati dupa ce aflasera de exploziile din oras. Acesta a strans mai multi adolescenti in jurul sau, sub pretextul ca ii protejeaza, dupa care a deschis focul.

UPDATE (ora 00:26): Pe insula a fost gasit explozibil nedetonat, anunta AFP.

UPDATE (ora 23:51): Desi atentatul fusese revendicat de catre gruparea Ansar al-Jihad al-Alami (Ajutoarele Razboiului Sfant Global), Ministrul norvegian de Justitie a precizat ca atacatorul este norvegian. Acesta a adaugat ca in atentatele cu bomba si-au pierdut viata 7 persoane si alte 10 au fost grav ranite. De asemenea, "mai multi" tinerii au fost ucisi in atacul de pe insula Utoya si mai multi sunt dati dsiparuti. Ministrul le-a cerut cetatenilor sa stea departe de centrul orasului Oslo.

UPDATE (ora 23:47): "Am un mesaj pentru persoana care ne-a atacat si pentru cei care sunt in spatele ei: nu ne veti distruge. Nu ne veti distruge democratia si munca noastra pentru o lume mai buna. Suntem o tara mica, dar o tara foarte mandra. Nimeni nu ne poate cumpara tacerea cu o bomba. Nimeni nu ne poate face vreodata sa ne fie teama de a fi Norvegia. Raspunsul nostru este si mai multa democratie, o si mai mare deschidere pentru a demonstra ca nu vom fi opriti de catre acest tip de violenta. In acelasi timp, nu ar trebui sa fim naivi, trebuie sa intelegem ca societatea noastra este vulnerabila - am vazut asta astazi. Faptul ca au atacat o tabara de tineret ma ingrozeste. Este un atac brutal asupra unor oameni nevinovati", a declarat premierul Jens Stoltenberg.

UPDATE (ora 23:40): Potrivit agentiei de presa norvegiene NTB, politia nu crede ca este vorba despre terorism international.

UPDATE (ora 23:33): Premierul si Ministrul de Externe vor sustine o conferinta de presa, anunta CNN.

UPDATE (ora 23:24): Ministrul norvegian de Externe, Jonas Gahr Store, a declarat pentru BBC News ca persoanele aflate pe insula Utoya erau tineri cu varste cuprinse intre 15 si 20 de ani si ca atacatorul este de origine "nordica".

UPDATE (ora 23:19): Politia declara ca atacatorul a fost vazut in Oslo inainte de declansarea exploziilor, transmite BBC.

UPDATE (ora 23:16): Iata cele mai importante puncte atinse de catre purtatorul de cuvant al politiei norvegiene in cea mai recenta coferinta de presa:

  • 9 sau 10 si-au pierdut viata in Utoya pana in prezent
  • cautarile preliminare au fost incheiate, acum se desfasoara cautari mai detaliate
  • mai multe persoane au fost ranite, numarul lor nu se cunoaste inca
  • nu au mai fost descoperite si alte victime la Oslo
  • agresorul a fost arestat si discuta acum cu politia; el nu purta uniforma de politist, ci un hanorac albastru cu emblema politiei

UPDATE (ora 23:02): Potrivit Associated Press, politia norvegiana spune ca in explozia de la Oslo n-ar fi fost implicata o singura bomba.

UPDATE (ora 22:45) Politia confirma faptul ca mai multe persoane si-au pierdut viata pe insula. Mass-media norvegiana raporteaza cel putin 10 morti, scrie AFP.

UPDATE (ora 22:42): Suedia a sporit securitatea in jurul cladirilor guvernamentale si a altor obiective-cheie din Stockholm. Primul-ministru norvegian a subliniat, intr-o declaratie televizata, ca nu se stie cine a orchestrat atacurile, scrie The Telegraph.

UPDATE (ora 22:38): Confuzie in ceea ce priveste localizarea bombei: inca nu se stie daca se afla intr-o masina sau intr-o cladire, transmite nrk.no.

UPDATE (ora 22:35): Politia a anuntat ca agresorul a fost arestat: "credem ca este conectat atat la atentatele cu bomba de la Oslo, cat si la atacul din Utoya." Potrivit The Telegraph, autoritatile au deschis drumul care duce spre Utoya pentru rudele victimelor si au rugat persoanele cu grupa de sange 0 sa doneze sange la cel mai apropiat spital.

UPDATE (ora 22:22): Spitalul Universitar din Oslo confirma ca in unitate sunt internati 11 oameni grav raniti in explozii si 8 victime ale atacului de pe insula, transmite BBC News.

UPDATE (ora 22:15): Televiziunile norvegiene transmit imagini filmate din elicopter. Un martor sustine ca a vazut cadavre plutind pe apa ce inconjoara insula.

UPDATE (ora 22:10): Nicolas Sarkozy se alatura indignarii internationale si descrie evenimentele de la Oslo ca fiind "odioase si innaceptabile", scrie The Telegraph.

UPDATE (ora 22:08): Ambasadorul Marii Britanii la Oslo, Jane Owen, a declarat ca atacurile reprezinta "o noua realitate cu care Norvegia trebuie sa se confrunte", relateaza AFP.

UPDATE (ora 22: 05): Un martor sustine ca a vazut cel putin 20 de cadavre la locul in care a avut loc atacul armat. Politia refuza sa comenteze, relateaza Reuters.

UPDATE (ora 21: 33): Barack Obama a transmis condoleante si a declarat ca nu exista deocamdata informatii cu privire la motivele care au stat la baza atacurilor, transmite Reuters.

.

UPDATE (ora 21: 15): Politia norvegiana crede ca explozibili ar putea fi amplasati pe o insula din apropiere de Oslo, unde un barbat deghizat in politist a deschis focul si a ucis patru persoane. Temerile politistilor sunt bazate pe marturiile participantilor la intalnire.

Aceste temeri sunt bazate pe marturii ale participantilor la intalnirea tinerilor din Partidul Laburist norvegian.

UPDATE (ora 20: 45): Politia este ingrijorata ca ar putea exista explozibil in sediul filialei de tineret a Partidului Muncii, de langa Oslo iar un martor ocular, citat de Reuters declara ca mai multi soldati inarmati au luat cu asalt zone din centrul capitalei.

UPDATE (ora 20: 36): 7 persoane au fost ucise si doua au fost grav ranite in explozie, anunta politia citata de Reuters.

UPDATE (ora 20: 20): 10 persoane ranite in explozie au fost aduse la Spitalul Universitar din Oslo. Unii dintre ei au rani foarte grave, a spus un purtator de cuvant al politiei, fara a preciza daca exista persoane decedate.

UPDATE (ora 20: 00): Un barbat imbracat in uniforma de politist a dechis focul la o intrunire a aripii de tineret a partidului premierului Jens Stoltenberg, in apropiere de Oslo, la scurt timp dupa explozia din centrul capitalei, ranind cinci persoane, relateaza Reuters. Cel putin patru persoane au fost ucise, potrivit AFP.

UPDATE (ora 19: 40): Ofiterul de politie Thor Langli a declarat pentru Reuters ca "Este posibil sa fi fost o masina capcana".

UPDATE (ora 19: 25): Politia norvegiana anunta ca s-au inregistrat focuri de arma la reuniunea unor tineri, imediat dupa explozia din Oslo.

UPDATE (ora 19: 20): Politia a indemnat populatia sa evite aglomeratiile si sa paraseasca centrul orasului, relateaza Reuters.

UPDATE (ora 19: 03): Premierul norvegian a anuntat ca nu va divulga locul in care se afla, sfat dat de politie, relateaza Reuters.

UPDATE (ora 18: 50): Un purtator de cuvant al politiei a declarat ca un vehicul a fost vazut cu putin timp inaintea exploziei, fara a preciza insa daca era vorba de o masina capcana, relateaza AFP.

UPDATE (ora 18: 12): Cel putin doua persoane au fost ucise in explozie, potrivit radioului NRK, citat de Reuters.

UPDATE (ora 17: 50): Una dintre explozii ar fi avut loc langa cladirea Parlamentului (CNN).

UPDATE (ora 17:40): Cel putin un mort si opt raniti, indica primul bilant.

UPDATE (ora 17:15): Televiziunea de stat NRK, citata de CNN, a anuntat producerea unei noi explozii, la scurt timp dupa prima deflagratie.

Consilierii premierului au declarat, citati de AFP, ca seful Executivului nu se afla in birou in momentul producerii exploziei si nu este ranit.

In cladirea Executivului au izbucnit mai multe incendii. Martorii au relatat ca, in afara cladirii cu 17 etaje unde se afla biroul premierului norvegian, explozia a afectat alte cateva imobile guvernamentale. Ministerul Petrolului este in flacari. In imaginile transmise de la fata locului, pot fi vazute cladiri cu geamuri sparte si fum care se ridica din imobilele afectete.

Potrivit unor informatii, explozia ar fi vizat sediul publicatiei VG.

Corespondentul Reuters a relatat ca a numarat cel putin opt raniti.

Cauza exploziei nu este cunoscuta, insa martorii au spus ca resturile carbonizate ale unei masini se afla la locul exploziei. "Este un haos total", au relatat mai multi martori, care au spus ca au vazut raniti intinsi pe strazi. Resturi de caramizi, sticla sparta si hartii arse sunt imprastiate peste tot.

Oficialii din politiei si cei din departamentul de pompieri au refuzat sa comenteze incidentul.

Fortele de ordine au inconjurat zona, iar stazile au fost inchise.

Expertii afirma ca explozia pare sa fi fost cauzata de o masina-capcana. Norvegia, tara membra a NATO, a fost amenintata in trecut de reteaua terorista Al-Qaeda, din cauza implicarii sale in razboiul din Afghanistan. Avioanele norvegiene iau parte, de asemenea, la raidurile aeriene din Libia. Muammar Gaddafi a avertizat recent ca agentii sai vor ataca tinte din statele care fac parte din coalitia internationala.