"Evaziunea fiscala atinge, in Grecia, intre 12 si 15% din Produsul Intern Brut, ceea ce inseamna intre 40 si 45 de miliarde de euro pe an", a anuntat seful Fiscului de la Atena, Nikos Lekkas, citat de Le Figaro. "Sunt perfect de acord cu Christine Lagarde", a declarat oficialul grec pentru cotidianul german Die Welt. Directorul FMI declarase, la sfarsitul lunii mai, ca "grecii se pot ajuta platindu-si impozitele", daca vor ca reducerile de cheltuieli si masurile de austeritate sa nu ii afecteze pe copiii lor. Politicienii de la Atena au criticat-o dur pe sefa FMI dupa aceasta declaratie, acuzand-o ca "i-a jignit pe greci".

"Daca am recupera macar jumatate din aceste sume, problema Greciei ar fi rezolvata. Avem legislatia necesara pentru asta inca din 1996, insa ea nu a fost niciodata aplicata. In cazul in care coruptia sistematica, ce predomina in intreaga societate, nu va fi oprita, mai ales daca varfurile ei continua sa ramana nepedepsite, in timp ce se pune presiune pe restul populatiei, ne vom confrunta cu o explozie sociala", a avertizat acesta.

Grecia a lansat, anul trecut, vanatoarea de evazionisti, pedepsele fiind cuprinse intre unul si trei ani de inchisoare, plus amenzi cuprinse intre 10.000 si 50.000 de euro. Vanatoarea a inceput deja sa isi arate roadele: dupa 6 luni, incasarile din plata TVA au crescut cu aproximativ 14%.

  • Christine Lagarde, FMI: Am mai multa simpatie fata de copiii din Africa Subsahariana decat pentru greci

"Am mai multa simpatie fata de copiii din Africa Subsahariana care nu au posibilitatea sa mearga la scoli decente decat fata de multi dintre grecii care se confrunta acum cu saracia", declara directorul FMI, Christine Lagarde, la sfarsitul lunii mai, intr-un interviu pentru The Guardian. Lagarde atragea atentia o data in plus, in interviu, ca FMI nu intentioneaza sa relaxeze pachetul de masuri de austeritate impus Atenei.

Sefa FMI a facut atunci una dintre cele mai taioase declaratii ale sale, transmitandu-le parintilor greci ca "trebuie sa isi plateasca impozitele" daca vor ca reducerile de cheltuieli si masurile de austeritate sa nu ii afecteze pe copiii lor.

O zi mai tarziu, liderul Partidului Socialist de la Atena (PASOK), Evangelos Venizelos, a acuzat-o pe Lagarde ca i-a "insultat" pe greci atunci cand le-a cerut sa isi plateasca impozitele: "Nimeni nu are dreptul sa jigneasca poporul grec in timpul crizei, si ma adresez in special doamnei Lagarde, care prin vorbele sale i-a insultat pe greci", a afirmat sambata seara Evangelos Venizelos.

"O invit pe doamna Lagarde sa revina asupra acelei declaratii si sa se gandeasca din nou la ce a vrut sa spuna", a mai spus Venizelos.