Directorul FMI, Christine Lagarde, i-a "insultat" pe greci atunci cand le-a cerut sa isi plateasca impozitele, este de parere liderul Partidului Socialist de la Atena (PASOK), Evangelos Venizelos, potrivit AFP, care citeaza televiziunea din Grecia: "Nimeni nu are dreptul sa jigneasca poporul grec in timpul crizei, si ma adresez in special doamnei Lagarde, care prin vorbele sale i-a insultat pe greci", a afirmat sambata seara Evangelos Venizelos.

"O invit pe doamna Lagarde sa revina asupra acelei declaratii si sa se gandeasca din nou la ce a vrut sa spuna", a mai spus Venizelos.

Sefa FMI, Christine Lagarde, a afirmat, intr-un interviu publicat sambata de cotidianul The Guardian, ca are "mai multa simpatie fata de copiii din Africa Subsahariana care nu au posibilitatea sa mearga la scoli decente decat fata de multi dintre grecii care se confrunta acum cu saracia". Lagarde a atras atentia o data in plus, in interviu, ca FMI nu intentioneaza sa relaxeze pachetul de masuri de austeritate impus Atenei. Sefa FMI a facut una dintre cele mai taioase declaratii ale sale, transmitandu-le parintilor greci ca "trebuie sa isi plateasca impozitele" daca vor ca reducerile de cheltuieli si masurile de austeritate sa nu ii afecteze pe copiii lor.

"Ma gandesc la copiii dintr-un mic sat din Niger, care merg la scoala doar 2 ore pe zi, unde exista doar un scaun la trei elevi, si care sunt foarte dornici sa aiba parte de educatie. Ii am in mite tot timpul. Cred ca ei merita mult mai mult sa fie ajutati decat multa lume de la Atena", spunea Christine Lagarde.

"In ceea ce priveste Atena, cred ca multi dintre acei oameni incearca sa scape de plata impozitelor", a mai afirmat Christine Lagarde, adaugand ca grecii se pot ajuta unii pe altii "in mod colectiv, platindu-si impozitele".

Intrebata daca tarile europene au avut momentul lor de bunastare si daca a venit momentul sa restituie banii primiti, directorul FMI a raspuns "Corect!".

Totusi, sambata seara, in urma valului de comentarii indignate pe care l-a provocat declaratia sa - zeci de mii de comentarii pe Facebook - Christine Lagarde a publicat un mesaj de reconciliere cu Grecia: "Am multa compasiune fata de greci si provocarile cu care ei se confrunta. Din acest motiv, FMI sprijina Grecia in efortul sau de a depasi actuala criza. O parte importanta a acestui efort este ca toata lumea sa duca povara in mod echitabil, mai ales cei mai privilegiati si in special achitandu-si impozitele".

Zvonurile privind o iesire a Greciei din zona euro s-au inmultit in ultima vreme, in ciuda faptului ca primul-ministru grec Panagiotis Pikrammenos a declarat, dupa reuninea informala a sefilor de stat si de Guvern din UE de saptamana aceasta, de la Bruxelles, ca liderii europeni nu au "avut nicio discutie" referitoare la un plan de iesire a Greciei din eurozona. Grecia a fost, insa, avertizata, de mai multi oficiali europeni, in ultima vreme, ca trebuie sa respecte planul de austeritate convenit cu institutiile internationale pentru a ramane in zona euro.