Ministrul japonez al Economiei a demisionat sambata, dupa ce a vorbit despre "orasul mortii", referindu-se la regiunea parasita din jurul centralei nucleare Fukushima, anunta AFP.

Numit in functie in urma cu o saptamana de nou premier de centru stanga Yoshihiko Noda, Yoshio Hachiro a fost aspru criticat de opozitia conservatoare pentru aceasta afirmatie, pe care a facut-o cu prilejul unei vizite efectuate in région Fukushima (nord-est).

In cadrul unei conferinte de presa pe care a sustinut-o, Hachiro a afirmat: "Din nefericire, nu exista niciun suflet care traieste pe strazile din localitatile vecine centralei. Aceasta ma duce cu gandul la un oras al mortii".

Premierul i-a cerut ministrului de Finante sa-si ceara scuze, ceea ce acesta a facut imediat.

Continuarea atacurilor l-a determinat insa pe Hachiro sa demisioneze sambata.

Lovitura este dura pentru premierul Noda, numit cu greu in fruntea guvernului de la Tokyo, unde l-a inlocuit pe Naoto Kan, contestat puternic pentru modul in care a gestionat consecintele tsunamiului din 11 martie si ale accidentului nuclear de la Fukushima.

Cel de-al saselea premier al Japoniei in cinci ani, premierul Noda a surprins in momentul in care a numit in posturi cheie ale echipei sale oameni fara experienta guvernamentala, asa cum era si cazul lui Hachiro.

Nu este prima gafa comisa de noua echipa guvernamentala. Ministrul Apararii s-a declarat "amator in ceea ce priveste problemele de securitate", in timp ce ministrul Sanatatii a reusit sa-si enerveze colegul de la Finante, dupa ce a cerut cresterea taxelor la tutun, fara a se consulta insa cu nimeni.