Premierul Marcel Ciolacu spune că Guvernul va veni foarte repede cu modificări în cazul în care proiectul de lege cu măsurile fiscal bugetare va fi declarat neconstituțional de Curtea Constituțională și că există instrumente de a menține sub control cheltuielile bugetare.

Proteste în timpul ședinței în care Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea pe noile taxeFoto: Inquam Photos / George Calin

Aflat la Varna, în Bulgaria, premierul a fost întrebat ce va face Guvernul dacă CCR va amâna o decizie în privința pachetului de măsuri fiscale ori dacă decizia va nefavorabilă.

  • „Deciziile CCR nu se discută, se pun în aplicare. Dacă va fi o astfel de decizie vom veni foarte repede cu modificări. Am făcut un mecanism și am stopat cheltuieli din sectorul bugetar și încă ținem sub control.
  • Știu că foarte multa lume în această perioadă s-a năpustit asupra ministrului de finanțe, dar să știți că e un om foarte responsabil și a avut o abordare total profesionistă. Și avem în acest moment instrumentele necesare. E posibil să venim nu cu noi taxe, ci cu alte instrumente fiscal bugetare în ceea ce privește mai ales cheltuielile, astfel încât să menținem acest echilibru.”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu nu mai vrea să ceară CCR să se grăbească cu sesizarea privind măsurile fiscale: Nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecători

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că nu va mai solicita devansarea termenului de 18 octombrie la care Curtea Constituţională va dezbate sesizarea USR şi Fortei Dreptei pe legea privind măsurile fiscale pe care şi-a asumat răspunderea Guvernul. Acesta a spus că nu vrea să pună presiune pe judecători, susținînd că oricum cele mai multe măsuri ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

USR şi Forţa Dreptei au atacat la Curtea Constituțională măsurile fiscale asumate de premier în Parlament / Ce motive invocă partidele din opoziție

USR şi Forţa Dreptei au depus, vineri, la Curtea Constituţională sesizarea care vizează legea privind unele măsuri fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Semnatarii invocă faptul că nu au fost respectate condiţiile pentru angajarea răspunderii Guvernului. De asemenea aceștia susțin că sunt 13 articole din Constituţie călcate în picioare de premier cu proiectul de lege asumat.