Legislația s-a schimbat din punct de vedere al taxării muncii, iar primele efecte se văd din luna noiembrie în sectoarele IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Între timp, Institutul Național de Statistică (INS) ne-a arătat câștigurile salariale pe luna septembrie.

Portofel cu baniFoto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

Prin urmare, ne putem face o idee cât vor pierde sau vor câștiga unii salariați din acele domenii.

Ce modificări fiscale au avut loc

Legea noilor taxe a Guvernului Ciolacu (L296/2023) are următoarele schimbări în privința taxării muncii care se aplică din noiembrie 2023:

1. Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS (10%) pentru salariile de până la 10.000 de lei

*mai rămân cu scutire doar la impozitul pe venit

2. Salariații IT-iști sunt scutiți de impozitul pe venit (10%) și contribuția la Pilonul II de pensii (3,75%) pentru 10.000 de lei. Ce depășește această sumă este taxat normal.

Ce salarii sunt în construcții și la cât vor ajunge în noiembrie

Datele Institutului Național de Statistică (INS) ne arată că, în septembrie 2023, câștigul salarial mediu brut era de aproximativ 6.018 lei. Dacă îl considerăm salariu, ar însemna un net de 4.739 lei.

Din noiembrie, un salariat va primi în mână 4.137 lei. Adică mai puțin cu 602 lei.

Guvernul a mărit salariul minim în sector. Practic, sunt afectați salariații care câștigau mai mult.

La cât ajung salariile în agricultură și industria alimentară

Conform datelor INS, în agricultură vorbim despre 5.524 lei brut, ceea ce înseamnă că un angajat plătit cu această sumă primea 4.350 lei în mână.

Când va primi salariul pe noiembrie ar urma să aibă 3.798 lei, adică mai puțin cu 552 lei.

În ceea ce privește industria alimentară, acolo cel brut ajungea în septembrie la 4.862 lei, adică 3.829 lei net.

În noiembrie 2023 ar urma să primească 3.343 lei, la același brut.

Ce salarii erau în IT în septembrie și cum se vor reflecta schimbările salariale

În IT este vorba despre un brut de 14.904 lei în septembrie, iar dacă îl considerăm salariu ar însemna că un angajat plătit astfel va primea în mână 9.688 lei în mână.

În noiembrie ar urma să aibă 9.732 lei net. Dacă decide, totuși, să contribuie la Pilonul II de pensii, atunci va primi mai puțin.

*Am spus că le considerăm salarii pentru că sumele INS pe net conțin și beneficii pe care le oferă firmele, precum bonuri de masă, diurne și altele. Prin urmare, nu am luat în considerare netul INS, ci doar brutul. Cifrele nete au fost extrase cu ajutorul Calculator Salarii.

Cifrele menționate sunt doar calcule aritmetice. Contează foarte mult dacă angajatorul va dori să mărească brutul (la construcții, agricultură și industria alimentară) pentru ca angajații să-și păstreze salariile actuale. Adică să nu aibă diminuări. Vom vedea exact ce decizie au luat abia anul viitor, când vor sosi datele INS. În ceea ce privește IT-ul, contează foarte mult câți angajați vor dori să depună cerere la angajator pentru a contribui la Pilonul II de pensii, precum și dacă își asumă firmele eventuala scădere salarială.

Toate facilitățile actuale ar urma să dispară în 2028, inclusiv cele ale IT-iștilor.

Citește și:

ANAF a venit cu un ghid pentru taxarea IT-știlor salariați / Scutiri la 10.000 lei, ce-i peste e taxat normal / Facilitățile dispar în câțiva ani