Pasajul Basarab a fost deschis traficului auto, duminica, la ora 6.00, primele masini traversand deja podul, pe care vor circula si tramvaiele liniei 34. Inaugurat sambata, cand Pasajul Basarab a putut fi vizitat de bucuresteni, ocazie cu care a fost organizata o parada, podul poate fi traversat de duminica si cu masina.

Si tramvaiele liniei 34 circula pe Pasajul Basarab incepand de duminica, scrie Mediafax. Regia Autonoma de Transport Bucuresti a anuntat ca tramvaiele liniei 34 vor circula pe traseul actual intre Calea Vitan si Bulevardul Banu Manta, apoi pe un traseu prelungit pe Soseaua Nicolae Titulescu, Pasajul Basarab, Soseaua Orhideelor, Bulevardul Vasile Milea, Bulevardul Timisoara, Calea 13 Septembrie, Bulevardul Ghencea, pana la terminalul "Ghencea".

Traficul pe Pasajul Basarab este monitorizat video la cele doua capete. Pe pod au fost montate 23 de camere fixe si doua mobile, iar sub pod sunt alte patru fixe si doua mobile.

Edilul sef al Capitalei a mers, duminica, la centrul de monitorizare a traficului din Soseaua Oltenitei nr. 107, pentru a vedea cum se circula pe Pasajul Basarab la cateva ore de la deschiderea traficului auto pe pod.

"Nu ma asteptam sa fie atat de multi soferi la prima ora. M-a amuzat cel care statea la coada ca sa fie primul care trece podul. In intervalul orar 6.00-10.00 dimineata au fost aproximativ 4.000 de vehicule. Estimam ca zilnic sa treaca peste pasaj 80.000 de masini", a spus Sorin Oprescu.

UPDATE - Intrebat din nou, duminica, de jurnalisti cum comenteaza faptul ca reprezentantii Inspectoratul de Stat in Constructii sustin ca Pasajul Basarab nu poate fi dat in folosinta pentru ca nu s-a facut receptia finala a lucrarii si ca primaria ar risca o amenda, Sorin Oprescu a spus:

  • "Sa ma mai lase, sa puna mana pe carte si sa citeasca legea (...) Ia sa-i vad si eu ca ma amendeaza. Sa-i vad eu maine, vreau si eu sa port o discutie cu ei (...) Vor sa ma amarasca. Ei bine, nu ma amarasc. Sunt primarul bestial care face totul legal! (...) Bag mana in foc ca e 100% sigur, as fi nebun daca i-as da drumul altfel. Ar trebui sa fie cineva nebun sa poata sa dea drumul la un pasaj numai din vreo ambitie, trebuie sa fie deranjat la creier sa faca asa ceva".

Pasajul Basarab a fost sfintit apoi de un sobor de preoti.

Reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) au spus ca Pasajul Basarab nu poate fi pus in functiune pentru ca nu s-a facut receptia finala. Acestia sustin ca Primaria Capitalei nu a comunicat Inspectoratului de Stat in Constructii incheierea lucrarilor la Pasajul Basarab, deschis sambata pentru vizitare, iar de duminica si pentru traficul auto, iar receptia investitiei este conditionata de un raport de evaluare tehnica solicitat de ISC proiectantului structurii de rezistenta a pasajului.

Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii au declarat ca daca nu sunt respectate prevederile legale referitoare la disciplina in constructii, ISC poate sesiza Prefectura, care poate decide actionarea in instanta a Primariei Capitalei.

In replica, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus: "Sa ma mai lase. Sa ma mai lase, sa citeasca bine legea. Sa ma mai lase cu prostii. Toata viata au pus piciorul pe frana sa nu se termine absolut nimic. Era cineva inconstient sa dea drumul la astea".

Primaria Capitalei a precizat, sambata, intr-un comunicat de presa, ca Pasajul Basarab a fost supus tuturor testelor prevazute de legislatia in vigoare, rezultatele acestora confirmand siguranta si stabilitatea acestuia in cele mai dificile conditii de exploatare.

  • Elena Udrea: Oprescu se comporta ca orice asa-zis smecher de Romania, care crede ca poate construi oricum

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, sustine, intr-o postare pe blogul personal, ca primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, se comporta "ca orice asa-zis smecher de Romania care crede ca poate construi orice, oricum fara ca pe el legea sa-l afecteze", citeaza Mediafax.

"In ziua in care Sorin Oprescu inaugureaza cu fanfara Pasajul Basarab, o macara s-a prabusit peste trei masini si gardul unei benzinarii pe Soseaua Mihai Bravu. Doar o minune a facut sa nu se petreaca o tragedie acolo. Santierul cu pricina era pornit de primarul general pentru construirea pasajului Soseaua Mihai Bravu - Calea Vacarestilor. Dar tot in stilul de-acum binecunoscut al primarului: fara respectarea procedurilor legale. Inexistenta unui Plan de Urbanism Zonal, care sa fie in prealabil aprobat de CGMB, a facut ca pe 10 iunie Tribunalul Bucuresti sa anuleze doua autorizatii de constructie emise consecutiv de Oprescu, in ciuda somarii pe care i-au adresat-o atat Prefectul Capitalei, cat si Inspectoratul de Stat in Constructii, la chiar lucrarea unde s-a petrecut accidentul", scrie Elena Udrea pe blog.

Ministrul democrat-liberal sustine ca "nu e prima data cand Oprescu are impresia ca lucrurile merg si fara autorizatii si avize".

"La fel s-a intamplat si la diametrala Buzesti-Berzei. La fel intentioneaza sa construiasca si pasajul rutier de la Piata Charles de Gaulles. Se comporta exact ca orice asa zis smecher de Romania care crede ca poate construi orice, oricum fara ca pe el legea sa-l afecteze. In conditiile accidentului de munca de acum doua zile cand un zid a cazut peste 6 muncitori, eu cred ca nici chiar Oprescu nu ar trebui sa se joace astfel cu vietile oamenilor. Exista adrese din partea Prefecturii Capitalei sau din partea Inspectoratului de Stat in Constructii prin care i se cere primarului sa respecte legislatia in domeniul urbanistic si sper sa se conformeze", adauga Udrea.

Ea mentioneaza ca Inspectoratul de Stat in Constructii, atunci cand a spus ca nu poate sa dea drumul la trafic pe Podul Basarab, nu a facut-o pentru ca dorea PDL Bucuresti sa blocheze inaugurarea, ci pentru ca nu s-a facut procesul de receptie finala a lucrarii.

"Orice roman nu poate sa-si utilizeze constructia pana nu face procesul de receptie finala a lucrarii. Oprescu se crede insa mai presus de lege", continua Udrea.

Potrivit liderului PDL, "cel mai probabil", nu exista vreo problema la Pasajul Basarab si nu trebuie sa se creeze panica in randul bucurestenilor. "Dar asta nu inseamna ca nu trebuie respectata legea, ca ea nu se aplica si Municipalitatii. Din astfel de abuzuri, din astfel de fortari ale bunului-simt pot aparea tragedii. Macaraua prabusita pe Mihai Bravu este un semnal de alarma pe care Municipalitatea il primeste pentru a tine cont de lege", conchide Udrea.