Corpuri din casa unde a locuit fratele sotiei domitorului Alexandru Ioan Cuza, puse la pamant

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Sâmbătă, 14 mai 2011, 1:51 Actualitate | Esenţial


Corpul care va ramane in picioare din Casa Rosetti-Solesti
Foto: Hotnews
La cateva zile dupa demolarea unei case de 120 de ani unde a locuit generalul Gheorghe Adrian, fost Ministru de Razboi al Romaniei,  o alta casa de pe strada Povernei a fost pusa la pamant. De aceasta data buldozerele s-au pus sa nimiceasca patru corpuri ale imobilului unde a locuit  Theodor Rosetti-Solesti, fratele Elenei Doamna, sotia lui Alexandru Ioan Cuza. Din ansamblu va mai ramane un singur corp, cel mai mare. Cladirea formata din cele 5 corpuri era monument istoric.

Autorizatia de demolare este data de Primaria Capitalei, in baza unui aviz de la Directia de Cultura Bucuresti.  Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul sustine ca demolarea este ilegala deoarece, nu exista ordin de declasare pentru partile demolate. In locul cladirilor demolate se va construi o cladire de 4 etaje.

Unul dintre corpurile care se demoleaza
Foto: Hotnews
Demolarea cladiri a inceput joi dimineata in jurul orei noua.  Buldozerele au inceput sa muste intai din gard, pentru a-si face loc, apoi din peretii cladirii.  La scurt timp, s-au adunat in fata mai multe ONG-uri pentru protectia patrimoniului si vecini. Demolarea fost oprita de fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu, care a blocat intrarea in santier cu masina. "Este inca o distrugere a patrimoniului urban bucurestean. Poate are acte in regula, insa institutia care le-a dat nu este in regula. Imi pare rau ca ministrul actual este pasiv la astfel de evenimente", a declarat pentru HotNews.ro Paleologu. Constructorul a chemat politia, iar demnitarul a trebuit sa mute masina. Ca bonus s-a ales cu o amenda de 134 de lei.  Dupa plecarea ONG-urilor, demolarea a continuat, cladirile fiind puse la pamant pana la apusul soarelui.

La baza lucrarilor de demolare sta o autorizatie emisa de Primaria Capitalei in noiembrie 2010. Intr-un comunicat de presa trimis joi, Primaria Capitalei numeste constructiile demolate (vezi foto), printre care o casa boiereasca de circa 350 mp, "anexe":
"In legatura cu desfiintarea corpurilor C2,C3,C4 si C5 - ca anexe- la Corpul Principal C1-care se pastreaza si se restaureaza - din str. Povernei nr. 1-3, Primaria Capitalei face mai multe precizari. S-a emis Certificatul de Urbanism nr. 1081/924179/19.07.2010 si Autorizatia de Desfiintare nr. 436/949953/01.11.2010. Mentionam ca Autorizatia de Desfiintare s-a emis in baza tuturor cerintelor prevazute in Certificatul de Urbanism mentionat mai sus, in principal cu Avizul Favorabil  nr. 983/Z/06.10.2010 emis de Ministerul Culturii si Patrimoniului National - Directia pentru Cultura si Patrimoniu National al Municipiului Bucuresti - privind desfiintarea constructiilor existente mentionate mai sus".

Potrivit datelor scrise pe panoul de santier, beneficiarul este firma Rosetti Estates, iar firma care demoleaza Euroconstruct Management.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul spune ca Primaria Capitalei si Directia de Cultura Bucuresti au comis o infractiune cand au autorizat/avizat demolarea deoarece, cele patru corpuri de cladire nu erau declasate, avand inca statutul de monument:

Panoul de santier
Foto: Hotnews
"Parti foarte importante din acest monument au fost demolate inainte de declasarea lui. Toata aceasta parcela era clasata, nu doar corpul A, iar pentru a fi demolate, cele patru corpuri trebuiau intai declasate. Ministrul Culturii trebuia sa dea un ordin de declasare. In niciun caz un aviz al Directiei de Cultura Bucuresti. Faptul ca cele doua institutii au avizat/autorizat demolarea este o infractiune. Vom face plangere penala impotriva semnatarilor avizului si autorizatiei de demolare".

Si arhitectul Dan Ionescu este de aceeasi parere: "Daca nu exista ordin de declasare, nu aveau dreptul sa demoleze. Dupa ce se face studiul istoric si  Comisia Zonala a Monunentelor Istorice se pronunta, dosarul de declasare ajunge la Sectiunea de Evidenta a Monumentelor, care isi spune si ea parerea, dupa care ministrul Culturii da sau nu ordinul de declasare. Abia dupa ce nu mai este monument se poate demola".

In cartea "Mic dictionar de case bucurestene" scrisa  de Dan Ionescu si Silvia Colfescu, se mentioneaza:

Casa Theodor Rosetti-Solesti (1837-1923), a fost construita in 1891, suferind transformari (supraetajare) si adaugiri in 1928. Planurile imobilului au fost realizate de Arh. Wilhelm Bast si arh. Virginia Haret-Andreescu.

Imobilulasa este construita in stil academist. Legatura intre corpul principal (construit in 1891) si corpul secundar, construit mai tarziu, se face printr-o cladire parter, cu un elegant portic pe fatada. Cladirea mare a ansamblului a fost suprainaltata, acoperisul bovindoului de pe colt marcand vechiul nivel superior al edificiului. Terenul este imprejmuit cu un gard impodobit cu un foarte frumos trafor cu motive vegetale Art Nouveau.

Aici au locuit Theodor Rosetti-Solesti  (Solescu), fratele Elenei Doamna, sotia lui Alexandru Ioan Cuza-Voda, impreuna cu sotia sa Pulheria (1847-1925).

Casele au trecut apoi in proprietatea familiei Ianculescu, dupa aceea au devenit sediul consulatului SUA la Bucuresti (cladirea mare a adapostit birourile). Dupa cel de al doilea Razboi Mondial, cladirea a fost preluata de Sovrom-Transport, apoi de Proiect-Bucuresti.

In 2006, Proiect Bucuresti a primit aprobarea de a construi pe aceasta parcela o cladire de patru etaje. Tot atunci a obtinut permisiunea a construi un complex de cladiri de 6 etaje pe parcela de circa 6.000 mp, de vizavi, pe strada Vasile Alescandri 4, unde se aflau cladirile institutului de proiectare. In acest context a fost demolata acum cateva zile si cladirea de 120 de pe Povernei 2 (Vasile Alecsandri 4). In acest caz, autorizatia de demolare a fost data de Primaria sector 1 in 2008 si prevedea demolarea tuturor caldirilor de pe terenul de circa 7000 mp.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
4375 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  asa si? ce o sa se intample? (Sâmbătă, 14 mai 2011, 3:55)

  warchild [anonim]

  o sa fie tras la raspundere beneficiarul lucrarilor, adica cel care a dat ordinul de demolare? o sa se li se deschida dosar penal celor implicati? au sa dezgroape tot rahatul si toate infractiunile care au fost comise in acest caz? de la dare de minta, trafic de influenta pana la banala incalcarea regulamentelor de urbanism ale zonelor protejate?

  NU NU O SA SA SE INTAMPLE NIMIC!

  o mare frectie la picior de lemn si articolul si actiunea de protest a ONG-urilor.
  spagile au fost date si toata lumea e multumita.
  • +5 (5 voturi)    
   :( (Sâmbătă, 14 mai 2011, 9:19)

   zgubilitix [utilizator] i-a raspuns lui warchild

   din pacate tind sa fiu de acord cu warchild. astfel de cauzuri au mai fost relatate pe hotnews ori pe alte canale media. sunt foooooarte curios daca macar o singura data s-au dat amezi, s-au demis oameni (cineva care semneaza astfel de autorizatii dovedite ilegale trebuie clar demis) si s-a facut puscarie.

   e bine ca ong-urile protesteaza, cinste lui paleologu ca nu a asistat pasiv la eveniment, bravo jurnalistilor care relateaza. din pacate nu este suficient.
  • +5 (5 voturi)    
   . (Sâmbătă, 14 mai 2011, 9:49)

   un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui warchild

   "o mare frectie la picior de lemn si articolul si actiunea de protest a ONG-urilor."

   Asta e exact atitudinea care face ca lucrurile sa nu se schimbe in bine in Romania - ne enervam, dar apoi ne resemnam si nu propunem nicio solutie.


   Citez din articol:
   "Vom face plangere penala impotriva semnatarilor avizului si autorizatiei de demolare"
   (Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul)

   Deci, poate o sa se intample ceva multumita ONG-urilor.
   • +2 (2 voturi)    
    impotriva semnatarilor si autorizatie (Sâmbătă, 14 mai 2011, 13:54)

    warchild [anonim] i-a raspuns lui un_om_de_cal

    1. impotriva autorizatiei de demolare? demolarea s-a incheiat - ce a fost acolo nu o sa mai fie niciodata recosntruit.
    2. actionati in justitie nu ar trebui sa fie doar cei care au semnat autorizarea si si cei care beneficiaza de ea, nu de alta da nu obtineau autorizatia fara sa dea o tona de spaga. a. cei care au semnat autorizatia, stiau ca fac ceva ilegal deci au facut-o cu buna stiinta si NU AU FACUT-O DEGEABA. adica au luat bani buni pentru asta. b.daca cineva a luat spaga inseamana ca cineva a dat spaga - nu de alta dar banii nu pica din cer.
    deci de ce sa fie trasi la raspundere numai unii? si la cum functioneaza OMERTA din primariile din bucuresti m-as mira sa aflati vreodata ceva.

    eu ma intreb daca nu cumva pe saraca ziarista care a scris articolul asta nu au injurat-o deja toti cei implicati si nu au intrebat-o in stilul tipic romanesc - "da ce te f.. pe tine grija?"

    iar daca va amintiti de vantu cu realitatea lui - "voi nu sunteti liberi ba sa scrieti ce vreti" asa se intampla si in firmele dr proiectare din bucuresti - arhitectii sa fie multumiti ca au un loc de munca nu sa isi dea cu parerea. si cum aceasta atitudine am citit-o si intr-un articol despre raiffeisen in care sindicalistii spuneau ca angajatii sa fie multumiti ca au un loc de munca, nu pot sa spun decat ca romanai e un loc in sunt numai slavi pe plantatie. cei care au bani dicteaza si ii doare-n ... de ce e corect si cinstit daca nu se potriveste cu interesele lor sau daca nu sunt ei implicati. pentru ca intre noi fie vorba asti asar ca arsi cand vine vorba de drepturile lor.
    • +1 (1 vot)    
     . (Sâmbătă, 14 mai 2011, 16:22)

     un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui warchild

     Eu zic ca e suficient si asa. Nu sunt avocat, dar cred ca cei care au cerut autorizatia de demolare si au primit-o nu au incalcat nicio lege (in afara de cazul in care se dovedeste ca au obtinut-o prin acte de coruptie).
     Responsabilitatea sta la cei care au acordat acea autorizatie. Daca acestia vor fi pedepsiti cu promptidudine, va fi o descurajare serioasa pentru alti functionari care s-ar gandi sa faca asa ceva.

     Sigur, acea cladire e cel mai probabil pierduta pentru totdeauna, dar ar fi un pas spre evitarea acestori situatii si in viitor. Aveti vreo solutie mai buna?
   • +2 (2 voturi)    
    mentalitatea romanilor cu bani (Sâmbătă, 14 mai 2011, 15:29)

    warchild [anonim] i-a raspuns lui un_om_de_cal

    cred ca de deputata Anca Constantinescu poreclita "Ciocu' mic" ne aducem cu totii foarte bine aminte. dupa mine ea exprima cel mai bine atitudinea celor care au putere de decizie in romania.
    oriunde te uiti ii vezi pe acesti oameni.
 • +4 (4 voturi)    
  Ce sa se intample daca l-ati ales pe Oprescu?? (Sâmbătă, 14 mai 2011, 8:24)

  mircea [anonim]

  Asta e tare.. Alegeti in continuare USL cu primarii lor Mazare, Vanghelie si satelitul Oprescu si asta o sa se intample. O sa ne intoarcem la hotia generalizata pe care PSD si PNL au impus-o Romaniei..
  • 0 (0 voturi)    
   nu fii naiv (Duminică, 15 mai 2011, 2:19)

   monica L [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Cam acelasi lucru ca atunci cind i-ati ales pe Videanu, pe Basescu si cind o s-o alegeti pe lelita Udrea... Dar nu primarilor le tin eu socoteala, ci arhitectilor care intocmesc documentatia de demolare, arhitectilor (presupun) de la Directia de cultura Bucuresti si de la Comisia Nationala a Monumentelor care e ilustra prin nepasare si indolenta. Daca facem statistica, in doi ani Bucurestiul vechi va fi la pamint, ia alde Machedon, Gabrea, Veluda, Enache vor fi vinati de investitori de tip popoviciu, cocos sa le scoata puzuri aproape imposibile
 • -8 (10 voturi)    
  hai sa nu mai exageram (Sâmbătă, 14 mai 2011, 8:54)

  florin [anonim]

  Daca era casa domnului Cuza, casa in care s-a semnat Unirea mai spuneam.
  Hai totusi sa nu mai protestam pe motiv ca pe aici a trecut soacra nepotului verisoarei nu stiu cui, sau ca aici s-a nascut cainele nu stiu cui
  • +1 (1 vot)    
   // (Sâmbătă, 14 mai 2011, 13:23)

   Rayo [utilizator] i-a raspuns lui florin

   Nu conteaza cat negru sub unghie ca a fost casa nu stiu cui, ci faptul ca este monument arhitectonic reprezentativ pentru perioada de inceput a Romaniei moderne...totusi e vorba de secolul 19, nu poti demola asa ceva //(editat de HotNews.ro)
 • +5 (5 voturi)    
  Te doare inima... (Sâmbătă, 14 mai 2011, 8:55)

  misha [anonim]

  ...sa vezi asemenea bijuerii arhitectonice puse la opamant numai pentru a aparea niste orori de sticla si beton.
 • -7 (7 voturi)    
  unde a locuit fratele sotiei domnitorului... (Sâmbătă, 14 mai 2011, 9:11)

  marius [anonim]

  pai nu va suparati, pana acum s-a daramat casa in care a locuit varul sotiei socrului nepoatei domnitorului, s-a daramat (abuziv as spune) casa in care a stat trei nopti cumnatul unchiului amantului verisoarei domnitorului si s-a ras din temelii localul in care obinsnuia sa se imbete bunicul nepotului matusii care era ca si o sora pentru sotia unchiului matusii varului de al doilea dupa mama nepoatei frizerului domnitorului!!
  si nu ati luat nici o masura

  articolul dumneavoastra mi se pare o dovada clara de nepotism!! adica de cumnatzism, ca era implicat cumnatul...
 • -6 (6 voturi)    
  d (Sâmbătă, 14 mai 2011, 9:36)

  c# [anonim]

  poate si eu sunt frate de cuscru de sora moarta cu Boierul Neacsu si nu pasa nimanui de garsoniera in care am stat acu' 10 ani.
  hai sa nu exageram cu valorile istorice, si sa ne focalizam pe cele reale, cum ar fi cetatile dacice lasate in paragina.
 • +3 (5 voturi)    
  Un veterinar secui pt cultura romanilor (Sâmbătă, 14 mai 2011, 9:48)

  Ministerul Culturii trebuie sa dea in judecata.. [anonim]

  Pe cand domnul Paleologu Toader era ministru al culturii, dumnealui a blocat multe decizii de acest gen si a actionat in judecata sistematic primariile care isi permiteau astfel de abuzuri.

  Actualul ministru, un maghiarofon cu studii de veterinar (verificati-i CV-ul, va rog), e un analfabet in ale culturii si nu-i pasa catusi de putin daca e distrus o parte din patrimoniul arhitectural al Romaniei, dimpotriva..

  Hunor Kelemen a ratat rusinos ocazia licitatiei Cioran si nu reactioneaza in nici un fel la distrugerile cladirilor istorice din Bucuresti.
  Sper sa inceapa o campanie de presa, UDMR isi bate joc cu multa nesimtire si tupeu din ala calm, a numit prin algortim politic un veterinar la Cultura si un jurist la Sanatate, de asta si haosul si scandalurile repetate.

  Bravo Hotnews ca semnaleaza astfel de cazuri penale, sa fie informati romanii despre abuzurile din Capitala si despre incompetenta din ministerul culturii.
 • +1 (1 vot)    
  "am iesit din criza" (Sâmbătă, 14 mai 2011, 10:08)

  bogdanlungu [utilizator]

  se pare ca incepe sa se miste piata imobiliara de se demoleaza atat. iesim din criza financiara si intram in criza identitara.
 • +4 (4 voturi)    
  Un singur cuvant: (Sâmbătă, 14 mai 2011, 10:15)

  ValT [utilizator]

  revoltator
 • -5 (5 voturi)    
  hai sifon (Sâmbătă, 14 mai 2011, 10:54)

  Ipse [anonim]

  Da de casa in care a dormit fratele varului matusii surorii lu' unchiu din partea mamei bunicii lui Stefan cel mare si sfint (ruda pa direct cu Oana Mizil) de ce nu spuneti nimic? Se pastra numai o piatra de la privata, dar mai era buna la ceva.
 • +4 (4 voturi)    
  Istorie (Sâmbătă, 14 mai 2011, 10:58)

  Orpheus [utilizator]

  Istoria domnitorilor este inlocuita de istoria cocalarilor...
 • 0 (0 voturi)    
  demolari..... (Sâmbătă, 14 mai 2011, 13:12)

  horia1962 [utilizator]

  Ceausoprescu darama Bucurestiul.Comunistii nu au nevoie de trecutul patriei....conteaza doar trecutul infaptuit de ei.Iepoca de aur se intoarce in Capitala.// face aceleasi lucruri ca si mentorul sau.......(editat de HotNews.ro)
 • +1 (1 vot)    
  Doamne (Sâmbătă, 14 mai 2011, 17:19)

  HESS [utilizator]

  Monumentele nu mai sant respectate si ingrijite.,jos cu ele.Paduriile la fel ,bunicii nostrii care au muncit o viata sa construiasca tot ce se vede, si au pensii mizerabile sa crape,parcuriile ce sant ale defrisate si astea, cainii strazii rezultatul constiintei de rahat al proprietariilor care i-au abandonat ,sa fie macelariti.Mai exista respect pt ceva in Romania.?
  Sa traiasca maneaua,micii din fata blocului,jegul de pe langa blocuri de pe strazi,cocalarii,interlopii,hotii,proasta comportare a unora,inselaciunea,invidia,ura,individualismul ,minciuna ,nemunca etcetc.Daca astea au ajuns la rang de virtuti in Romania atunci e de tulai .
 • 0 (0 voturi)    
  UE doarme!!! (Duminică, 15 mai 2011, 0:02)

  Dave [anonim]

  cum este posibil? La nivelul UE ar trebui sa se ia masuri drastice impotriva distrugerii Bucurestiului, dar ei trebuie ca sunt preocupati cu alte cele. Eu locuiesc in Porto si aici situatia este exact inversa, fiecare bucatica de piatra care are putina istorie, este pastrata, valorizata si ARATATA!...turistilor, care sunt multi!! Si daca tot vine vorba de piatra, va amintiti de piatra cubica ce a fost inlocuita cu asfalt desi fusese decretata patrimoniu? Ei bine, aici majoritatea strazilor sunt din piatra cubica si chiar si trotuarele (o piatra diferita). Cum naibilui se face ca nu se plange nimeni ca piatra cubica incomodeaza la condus!? Adevarul e ca la mers incomodeaza, uneori cand ma invart prin oras ma dor foarte tare picioarele, dar stiti vorba aia, baba sufera la frumusete. Doar ca in Romania nu se preocupa nimeni cu frumusetea oraselor ci cu propriul buzunar. Ar trebui sa invatzam ceva de la "saraca" si "inapoiata" Portugalie.
 • 0 (0 voturi)    
  Nicusor Dan (Duminică, 15 mai 2011, 8:25)

  Stepanida [utilizator]

  stie una si buna:atacul la Oprescu!Chiar nu stie domnul sef de ONG,ca Oprescu nu putea da OK-ul fara toate avizele de la Ministerul Culturii?O tine ca surda pe mormant,si-l face culpabil pe Oprescu si pe oamenii din subordinea sa,dar il menajeaza pe Hunor!Asa are ordin de la PDL!
 • 0 (0 voturi)    
  ca idee numai (Duminică, 15 mai 2011, 13:04)

  visio [anonim]

  romanii nu si-au respectat Domnitorii, iar pe Alexandru Ioan Cuza cu atat mai putin desi merita cel mai mult; degeaba va lamentati, nu sunteti decat catelusi frustrati; demolarea s-a facut absolut legal si puteti fi dati in judecata pentru prostie; vorbit de Oprescu..oprescu a plecat din psd, este omul psd-ului si toti stim cat "bine" a facut acest cancer Romaniei; dela "terorirstii din decembrie 89" la "care teroristi" sau dela "ouale lui Nastase" pana la scandalul cu prostituate de la tineretul psd-ist; voi ce comentati aiurea aveti sansa sa ajungeti la guvernare si sa va dovediti prostia..apropo, Bucuurestiul este capitala Romaniei? cu gropi in drum? cu indicatoare rutiere aiurea? cu soselele superaglomerate? eu zic sa iesiti din Matrix, care mai puteti..
 • 0 (0 voturi)    
  rusine stepanida (Duminică, 15 mai 2011, 17:44)

  rusine stepanida [anonim]

  Se pare ca nu se intelege care este scopul acestor demersuri. Un primar general este ales in functie de modul in care administreaza capitala Romaniei. Daca este atacat ca functie si ca persoana trebuie schimbat.
  Pentru ca un ONG se lupta pentru salvarea capitalei din mainile unui administrator corupt si ca acest ONG se mai si numeste Salvati Bucurestiul trebuie sa ne determine sa solicitam noi informatii si sa sprijinim astfel de demersuri. Asa cred ca s-a intamplat si cu domnul Th.Paleologu care a dovedit ca este devotat acestei cauze, fapt care confirma si legitimeaza buna intentie a lui Nicusor Dan.
  Ar fi de preferat ca presa sa sprijine informational, demersul pentru anularea amenzii date domnului deputat.Nu este moral ca unii sa darame casele protejate si cei care le protejeaza sa fie amendati.
  Ma revolta acest caz si ma dezgusta pozitia politiei.
 • 0 (0 voturi)    
  Partidul e in toate (Luni, 16 mai 2011, 14:43)

  Laura I. [anonim]

  ... dupa cate vad. Nicio problema nu poate fi discutata fara a fi politizata. Incepem cu o demolare si ajungem inevitabil la Base', Boc, Udrea, Antonescu, Ponta, PNL, PSD, PDL .......... se mai amesteca in discutie si tzutzerii unora din partidele mentionate si gata, totul e compromis. Cine mai are chef azi de-o discutie care se invarte tot mai strans in jurul politichiei ieftine, tzopeshti si de fatada? Iar in cazul problemei despre care se vorbeste in acest articol nu cumva era vorba, din nou, de ineficienta unor institutii si coruptia din interiorul lor (si NU-NU-NU de politica?)? Si de hamaseala unor investiroti imobiliari (dar si a unor oameni obisnuiti) care cred ca daca transforma Bucurestiul intr-o mare de blocuri de beton si sticla se vor imbogati?
 • 0 (0 voturi)    
  puz (Luni, 16 mai 2011, 16:40)

  contele [anonim]

  da' cand a fost aprobat puzul de ce nu ai fost revoltata ca doar nu l facea ca sa l tina pe perete
  acu' omu' are acte
  nu te mai arata revoltata de demolare
  fa ti treaba cand trebuie
  te dai vedeta care cauta si glorie.
 • 0 (0 voturi)    
  fratele nevestei domnitorului tatalui bunicului.. (Luni, 16 mai 2011, 22:43)

  andrei [anonim]

  mhm..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version