Situatia favorabila, care a permis fuga din Romania a lui Dinel Staicu - condamnat la sapte ani de detentie pentru frauda, insa, pana la hotararea definitiva a instantei, el si-a schimbat numele - impune modificari legislative, asfel incat sa fie evitate cazuri similare.

"In urma analizei primare a contextului procedural in care a evoluat judecarea cauzelor aflate pe rolul instantelor din Romania privind pe Dinel Nutu (fost Staicu) - urmarit international - context in care acesta s-a sustras executarii pedepsei cu inchisoarea, Consiliul Superior al Magistraturii a invitat institutiile cu atributii in domeniu, cum ar fi Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie, Ministerul Administratiei si Internelor si alte institutii la constituirea unui grup de lucru interinstitutional care sa elaboreze un proiect de procedura judiciara si/sau administrativa acoperitoare unor astfel de situatii", informeaza miercuri un comunicat al CSM, citat de Mediafax.

In acest sens, miercuri, la sediul CSM, a avut loc o prima intalnire a reprezentantilor institutiilor mentionate, la care au participat procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, Daniel Morar, chestorul Ioan Dascalu, secretar de stat, sef al Directiei Ordine si Siguranta Publica din cadrul MAI, judecatorul Horatius Dumbrava, presedinte al CSM, si procurorul George Balan, vicepresedinte al CSM si altii.

Discutiile au vizat, in principal, localizarea si incadrarea disfunctiilor care au permis generarea unui concurs de imprejurari favorabil fugii din tara a inculpatului Dinel Nutu, precum si evaluarea instrumentelor legale si de reglementare administrativa valorificabile pentru imbunatatirea cadrului procedural existent, de o maniera standardizata.

De asemenea, s-a convenit asupra analizarii prevederilor noului Cod de procedura penala, din perspectiva aspectelor de referinta generate de acest caz", mai spune CSM.

Vineri, Inspectia Judiciara de pe langa Plenul CSM s-a sesizat din oficiu si a anuntat ca verifica "aspecte legate de cauzele aflate pe rolul instantelor din Romania privindu-l pe Dinel Nutu (fost Staicu) - urmarit international".

Staicu a fost condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor in data de 4 aprilie. Omul de afaceri a fost de negasit, astfel ca instanta de executare a pedepsei l-a dat in urmarire nationala.

Seful Politiei Romane, chestorul Liviu Popa, a afirmat, miercurea trecuta, intr-o emisiune televizata, ca politistii au informatii ca Dinel Staicu ar fi parasit tara, plecand in Ungaria "si de acolo mai departe cu avionul".

Ulterior, Dinel Staicu a fost dat in urmarire internationala, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare care va fi pus in aplicare prin Interpol.

Dinel Staicu si-a schimbat recent numele in Dinel Nutu, el facand o solicitare pe cale administrativa de schimbare a numelui, care a fost aprobata de Consiliul Local si publicata in Monitorul Oficial in 10 ianuarie 2011.

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit insa legal de la 1 aprilie, cand omul de afaceri si-a ridicat noua carte de identitate, insa autoritatile au fost informate de aceasta schimbare miercuri, 6 aprilie, dupa ce, la cererea jurnalistilor, au cerut informatii de la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date.