Doar 72 de candidati din cei peste 3.200 de absolventi de drept inscrisi au trecut prima proba eliminatorie a concursului de intrare in magistratura, potrivit rezultatelor afisate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat luni, in cadrul sedintei CSM, convocat extraordinar tocmai pentru a analiza acest examen, ca rezultatele slabe la admiterea la Institutul National al Magistraturii (INM) reprezinta un "esec usturator".

"Este un esec usturator dupa parerea mea, care trebuie analizat foarte serios si cred ca nu am putea sa facem o analiza completa fara sa avem un punct de vedere foarte coerent si fundamentat din partea conducerii INM. (...) De ce a avut loc acest rezultat? Daca sunt cauze care sunt din trecut? Daca sunt cauze care tin de noi, de INM, s.a.m.d. Ce parere au, ca de aia sunt directori, despre modul in care se organizeaza acest concurs, legislatia", a afirmat ministrul Justitiei, citat de Agerpres.

Predoiu a mentionat ca, la prima vedere, par sa fie mai multe explicatii: fie candidatii au fost foarte slab pregatiti, fie intrebarile nu au fost corect concepute, fie modul in care a fost pus in aplicare mecanismul de recrutare a fost gresit, fie chiar mecanismul in sine are carente, vicii de conceptie, fie toate la un loc.

El le-a cerut membrilor CSM sa se aplece foarte serios asupra acestei probleme si sa nu se treaca peste acest moment 'dificil' fara sa se indentifice exact unde trebuie actionat.

El a adaugat ca deficienta de resurse umane 'acuta' din sistem nu poate fi explicata doar prin blocarea posturilor in anul 2009, ea fiind rezultatul esecului, in ultimii 10-15 ani, al politicilor de resurse umane in domeniu si, probabil, astfel de lucruri s-au intamplat de multe ori in trecut.

Potrivit acestuia, guvernele trebuie sa gandeasca pe termen lung un pachet atractiv pentru magistrati si un statut pe masura importantei pozitiei lor si a statutului de putere judecatoreasca ca sa fie atrasi in sistem cei mai buni, nu cei mai slabi.

"O alta concluzie preliminara care sare in ochi este aceea ca urgent noi trebuie sa ne intalnim cu facultatile de drept si sa avem un dialog structurat. (...) Periodic, noi trebuie sa ne gandim cu cei de acolo ce facem pe termen lung si cum facem sa se scoata candidati mai buni, pentru ca m-am uitat in aceste clasamente, publicate chiar de presa dimineata, sunt 4-5 universitati de drept care trimit candidati cu sanse de admitere la INM. 4-5 si restul pana la 30 si ceva de universitati de drept de stat ce fac? De aceea, trebuie sa le si ajutam sa mentina acest standard si sa avem cu ele un dialog institutionalizat", a explicat Predoiu.

Doar 72 de candidati din 3.223 au trecut prima proba de admitere in magistratura

In 26 august, 3.223 de candidati au sustinut prima proba a examenului de admitere la Institutul National al Magistraturii pentru ocuparea celor 200 de locuri de judecator si procuror scoase la concurs de CSM.

Prima proba a constat in verificarea cunostintelor juridice prin sustinerea unei probe eliminatorii tip grila cu 100 de intrebari, cate 25 pentru fiecare din urmatoarele domenii: Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal si Drept procesual penal.

Pentru a participa la cea de-a doua etapa a concursului INM, candidatii ar fi trebuit sa obtina minimum 70 de puncte la primul examen.

Astfel, in urma primei probe, doar 72 de candidati au reusit sa obtina peste 70 de puncte, cel mai mare rezultat fiind obtinut de Andrei Viorel Iugan, care a acumulat 85 de puncte.

Concursul de admitere la INM este organizat de CSM pentru ocuparea a 200 de locuri de auditori de justitie, din care 100 de locuri sunt alocate pentru pregatirea in vederea ocuparii functiei de judecator, iar 100 pentru pregatirea in vederea ocuparii functiei de procuror.

Candidatii care obtin minimum 70 de puncte la primul examen sunt declarati admisi in a II-a etapa, care are doua probe: un test de verificare a rationamentului logic, prin rezolvarea unui test grila, care va fi sustinut in 9 septembrie, si un interviu constand in chestionarea orala a candidatilor in scopul identificarii aptitudinilor, motivatiilor si elementelor de etica specifice profesiei de magistrat, proba care va avea loc in perioada 10-19 septembrie.

Rezultatele finale la concursul de admitere la INM vor fi afisate pe 24 septembrie, iar pentru promovarea examenului, candidatul trebuie sa obtina cel putin nota sapte.

La concurs se poate inscrie, potrivit legii, persoana care indeplineste urmatoarele conditii: are cetatenie romana, domiciliu in Romania si capacitatea deplina de exercitiu, este licentiata in Drept, nu are antecedente penale sau cazier fiscal, cunoaste limba romana, este apta din punct de vedere medical si psihologic pentru exercitarea functiei.

Potrivit CSM, la data de 1 august, numarul posturilor vacante in sistemul judiciar roman era de 854, dintre care 406 judecatori si 448 procurori.

Presedintele CSM Florica Bejinaru: O situatie fara precedent in organizarea concursului

Presedintele CSM Florica Bejinaru a reclamat situatia fara precedent inregistrata dupa prima proba de examen si a propus, luni, membrilor CSM sa fie analizata posibilitatea modificarii Regulamentului privind admiterea la Institutul National al Magistraturii (INM). Potrivit judecatoarei Florica Bejinaru, o eventuala modificare de regulament nu ar afecta pe nimeni, nici pe cei 72 de candidati care au promovat examenul dupa conditiile actuale, intrucat nu le-ar inrautati situatia, relateaza Mediafax.

In cadrul sedintei extraordinare de luni a CSM, Florica Bejinaru a prezentat doua variante care pot fi luate in calcul, respectiv continuarea concursului cu cei 72 de candidati admisi dupa prima proba eliminatorie sau modificarea regulamentului prin coborarea punctajului de la testul grila sub 70, fie declararea unui numar de candidati admisi in limita locurilor scoase la concurs.

Presedintele Comisiei juridice a CSM, Dan Lupascu, a sustinut ca trebuie analizata oportunitatea modificarii Regulamentului privind admiterea in magistratura, avand in vedere deficitul de personal din sistemul judiciar.

Lupascu a afirmat ca s-ar putea reduce nota de promovare la testul-grila la 65 de puncte in loc de 70, o astfel de modificare avand loc si in 1997 prin ordin al ministrului Justitiei.

In ce priveste gradul de dificultate al intrebarilor de la testul-grila, Bejinaru a sustinut ca, in baza unei analize preliminare facute de INM, nu se poate spune nici ca nivelul de pregatire al candidatilor este unul "deplorabil", nici ca examenul a fost foarte greu.

La randul sau, judecatorul Dan Lupascu, membru CSM, a propus modificarea mai ampla a regulamentului de admitere la INM, prin crearea unei baze de date cu subiecte de concurs, eliminandu-se astfel comisiile de concurs.

Un alt membru al CSM, procurorul Dan Chiujdea, a sustinut ca o eventuala modificare a regulamentului nu se poate aplica in cadrul actualului concurs, care este in derulare. "Din punctul meu de vedere, aceasta modificare a regulamentului nu s-ar putea aplica, chiar daca ar fi adoptata de plenul CSM, pentru actualul concurs aflat in derulare. Daca noi am permite coborarea mediei, ar trebui in timpul concursului sa permitem schimbarea regulilor, ceea ce este de neacceptat, inadmisibil", a declarat Chiujdea.

Chiujdea a lansat propunerea de a se organiza un alt concurs in cursul acestui an pentru ocuparea locurilor vacante.

"Este adevarat ca legea are precizarea ca la INM se organizeaza anual concurs. De ce nu s-ar putea introduce de urgenta o prevedere pentru ca examenul sa poata fi organizat anual sau ori de cate ori este nevoie. Cred ca aceasta ar fi calea, iar noi nu ne putem permite anul acesta sa pierdem cele 130 de locuri", a subliniat procurorul.